Jongeren en hun budget anno 2019

Drie starters getuigen over hun budget. Wat verdienen ze en waar geven ze hun loon aan uit? Hebben ze een hypotheek lopen, maken ze graag verre reizen, hoeveel gaat op aan boodschappen en wat kosten hun hobby’s?

Jongeren en hun budget anno 2019

Naam: Eline

Leeftijd: 27

Opleiding: Master in de rechten

Huidige job: advocaat aansprakelijkheids-, gezondheids- en verzekeringsrecht bij een advocatenkantoor

 

Mijn loon (netto):

 

Categorie A

1.000-1.500 euro

Categorie B

1.500-2.000 euro

Categorie C

2.000-2.500 euro

Categorie D

2.500-3.000 euro

Categorie E

3.000 euro en hoger

Mijn vriend werkt in het bank- en verzekeringswezen. We hebben een gemeenschappelijke rekening voor gezamenlijke kosten.

 

Huur je? Heb je een hypotheek? Woon je thuis?

Ik huur samen met een vriend een appartement. De huur bedraagt 930 euro, inclusief kosten en een parkeerplaats. Op termijn hopen we samen iets te kopen. Onlangs vormde ik onze derde slaapkamer om tot home office. Ik kocht een nieuw scherm, kantoormeubelen, kantoorbenodigdheden,… Alles samen kostte me dit 1.000 euro.

 

Hoeveel reserveer je voor boodschappen?

Mijn vriend doet de boodschappen, dus ik vind dat moeilijk om te zeggen. Ik denk zo’n 250 euro per maand? Soms is er aan het einde van de maand over, soms storten we bij.

 

Welke hobby’s heb je en hoeveel geef je hier aan uit?

Ik heb een fitnessabonnement, het goedkoopste dat ik aan het begin van mijn stage kon vinden bij Basic Fit. Ik kan geen geld uitgeven aan dure fitnessabonnementen zoals LA Gym of The Brick.

 

Heb je een auto en wat kost je dat?

Ik ben zelfstandige en ik lease een Ford Focus. Dat kost me (btw in) 420 euro per maand: de huur, verzekeringen, onderhoud en banden zijn allemaal inbegrepen. Maandelijks tank ik voor ongeveer 85 euro.

 

Geef je veel geld uit aan restaurants, reizen, kledij,…?

Lange, verre reizen en etentjes zijn een grote hap uit ons budget. We werken allebei hard, dus we willen genieten van de weinige vrije tijd die we samen hebben. We gaan regelmatig op citytrip, boeken een restaurantje,… Voor grote reizen betalen we zo’n 2.500 euro per persoon. Dit jaar gingen we naar Bali, het jaar ervoor stond Rusland op het programma.

En ja, er verschijnen regelmatig pakketjes met schoenen, handtassen of kledij op kantoor. Ik gun mezelf graag iets om het harde werken te compenseren. Online shoppen verlaagt de drempel, moet ik toegeven.

 

Spaar je? Waarvoor?

Voorlopig gaat het spaargeld naar een spaarrekening. De meeste beleggingen vragen dat je geld 3 tot 5 jaar vastzet. Met de aankoop van een huis op de planning is dat wat moeilijker. Ook voor de belastingen hou ik graag wat opzij, dat is als zelfstandige moeilijk te voorspellen.

 

En wat met verzekeringen?

Onze familiale kost zo’n 100 euro per jaar, de brandverzekering 20 euro per maand en via de balie heb ik een verzekering gewaarborgd inkomen, beroepsaansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongevallen. Samen met de kost voor de werking van de balie komt dat op 1.600 euro per jaar.

 

Naam: Pieter

Leeftijd: 24

Opleiding: Industrieel ingenieur (KULeuven), elektromechanica

Huidige job of functie: Implementatiemanager bij softwarebedrijf Connecting Expertise

 

 

Mijn loon:

 

Categorie A

1.000-1.500 euro

Categorie B

1.500-2.000 euro

Categorie C

2.000-2.500 euro

Categorie D

2.500-3.000 euro

Categorie E

3.000 euro en hoger

Extralegale voordelen: maaltijdcheques, een gsm en een abonnement, een groepsverzekering en een hospitalisatieverzekering.

 

Huur je? Heb je een hypotheek? Woon je thuis?

Ik woon nog thuis aangezien ik net gestart ben met mijn eerste job. Ik zal thuis zo’n 100 tot 150 euro ‘afgeven’ voor kost en inwoon. In de loop van volgend jaar kijk ik uit naar iets om te kopen, eerst wil ik nog wat sparen.

 

Hoeveel reserveer je voor boodschappen?

Voorlopig nog niets, mijn mama doet de boodschappen.

 

Welke hobby’s heb je en hoeveel geef je hier aan uit?

Ik speel zaalvoetbal en zit in twee theatergezelschappen. Voor de zaalvoetbal leggen we elk 50 euro per jaar bij voor ballen en de verzekering. De nabesprekingen in de cafetaria zijn iets duurder (lacht). Het lidgeld voor de theatergezelschappen ligt rond de 20 euro.

 

Heb je een auto en wat kost je dat?

Ik heb een auto van het werk en betaal hiervoor een maandelijkse kost van 110 euro. Alles is inbegrepen: de verzekering, belastingen, onderhoud, tankkaart,…

 

Geef je veel geld uit aan restaurants, reizen, kledij…?

Kledij wordt gelukkig nog van thuis uit gesponsord. Wel plan ik veel te gaan reizen: skiën, een reis met de vriendin, weekendjes weg met de vrienden van de jeugdbeweging, … Ook aan theatervoorstellingen en musicals kan ik geld uitgeven, zo’n 60 euro per maand.

 

Spaar je? Waarvoor?

Ik spaar om alleen te kunnen gaan wonen en om een mooie reis te kunnen maken met mijn vriendin. Dat mag wel wat kosten, ik wil graag nog naar Latijns-Amerika en Australië.

 

Naam: Laura

Leeftijd: 26

Opleiding: 2e jaar orthopedagogie

Huidige job of functie: werkzoekende/voltijds student

 

 

Mijn loon:

 

Categorie A

1.000-1.500 euro

Categorie B

1.500-2.000 euro

Categorie C

2.000-2.500 euro

Categorie D

2.500-3.000 euro

Categorie E

3.000 euro en hoger

Twee jaar geleden gaf ik mijn job op om terug te gaan studeren. Ik heb een speciaal statuut bij de VDAB waardoor ik als student een leefloon ontvang en vrijgesteld ben van solliciteren. Zo kan ik me op mijn studies concentreren. Mijn vriend en ik hebben een gezamenlijke ‘pot’ en hij verdient goed als zelfstandige, dus ik hoef me financieel weinig zorgen te maken.

 

Huur je? Heb je een hypotheek? Woon je thuis?

Mijn vriend en ik zijn aan het bouwen en we wonen weer even thuis. We heb een hypotheek lopen die we afsloten terwijl ik nog werkte. Mijn loon toen was even hoog dan mijn leefloon nu. Samen met mijn vriend is ons inkomen hoog genoeg om onze hypotheek te betalen. Onze hypotheek bedraagt 1.380 euro per maand, voor een looptijd van 20 jaar.

 

Hoeveel reserveer je voor boodschappen?

Aangezien we thuis wonen, is dat weinig: 150 tot 200 euro in de maand. Eenmaal we in ons huis zullen wonen, zal dat eerder rond de 150 euro per week zijn.

 

Welke hobby’s heb je en hoeveel geef je hier aan uit?

Ik volg één vaste dansles in de week, wat 165 euro/jaar kost. Verder heb ik een fitness abonnement van 20 euro/maand en volg ik losse danslessen aan 11 euro per les. Rond de 500 euro per jaar, denk ik zo?

 

Heb je een auto en wat kost je dat?

Ja, een BMW 1 reeks. Ik betaal 800 euro per jaar aan verzekeringen, 300 euro voor belastingen en ik tank twee keer per maand. De auto heb ik gekocht met het geld van de verkoop van mijn vorige auto.

 

Geef je veel geld uit aan restaurants, reizen, kleding…?

Met de verbouwing is er weinig tijd om op restaurant te gaan. Ik ben ook geen ‘shopper’, maar we reizen graag en veel. Mijn schoonouders wonen in Marokko, dus daar trekken we elk jaar naartoe. We gaan ook skiën, doen citytrips,… Ik volgde in de humaniora toerisme, dus ik ken mijn weg wel op de websites en ben een pro in het vinden van de beste deals. Deze zomer gingen we naar Dubai voor 650 euro per persoon: vliegtickets met Emirates en een vijfsterrenhotel. Al bij al geven we er zo’n 4 à 5.000 euro aan uit, waarvan mijn vriend het grootste deel betaalt.

 

Spaar je? Waarvoor?

Ja, Ik heb net gespaard voor een rashond die 1.000 euro kost. Als ons huis af is, komt hij er. Nu begin ik te sparen voor meubelen en de inrichting van ons huis.

 

Wat met verzekeringen?

We hebben de standaard verzekeringen: woon- en brandverzekering, familiale verzekering,…

Donderdag 28 Februari 2019 om 16:30

Eveline Janssens/foto’s iStock en Luc Gordts

// //
// // //
// // // //