Jongleren met twee jobs: de tips

Leerkracht in twee verschillende scholen? Logistiek medewerker en tuinman in bijberoep? Parttime verpleegster en ook aan de slag als kinderverzorgster? GoStarters heeft de tips klaar om orde in je hoofd en je planning te houden. Hoe je jobs gescheiden houden, elk de nodige aandacht te schenken en geen belangrijke afspraken te vergeten op drukke dagen.

Jongleren met twee jobs: de tips

Plan je werktijd

Plan vooraf in wanneer je tijd maakt voor de ene job en even niet denkt aan job nr. 2. Want voor je het weet zit je halverwege een berg facturen voor je activiteit als zelfstandige in bijberoep en ben je afgeleid door een mailtje van het afdelingshoofd van je vaste job. Of zit je middenin een shift bij je ene job en kan je het niet laten om snel op een sms’je van een klant voor de andere job te reageren. Baken je werktijd af, dat schept orde, ook in je hoofd.

 

Agenda

Schrijf alles op: in je agenda, in een document op je pc of in een app op je gsm. Maak twee lijsten, één per job. Een vraag van je baas, een offerteaanvraag, werkmateriaal dat vervangen moet worden, een vergadering met je team,… alles zet je in de juiste lijst. Want twee jobs is ook dubbel zo veel e-mails, telefoontjes en afspraken.

 

Communiceer

Laat je klanten weten dat je drie dagen per week een vroege shift hebt in het ziekenhuis en dat je dan niet bereikbaar bent. Breng je baas op de hoogte dat je start als zelfstandige in bijberoep en dat je op woensdagavond niet beschikbaar bent voor events. Zo vermijd je dubbele boekingen en de bijhorende wrevel.

 

Dubbele boeking?

O, jee, dinsdag avond heb je personeelsvergadering op school en een afspraak bij een nieuwe potentiële klant. Wat nu? Prioriteiten stellen: bekijk wat wettelijk verplicht is, of er een item is waarbij je aanwezigheid niet per se noodzakelijk is en kijk of je niet kan schuiven met een afspraak of vergadering. Een goed verstandhouding met je baas of directeur helpt.

 

Maak je hoofd af en toe leeg

Twee halftijdse jobs wil soms zeggen dat je iets meer dan voltijds werkt. Plan daarom vrije tijd in: een avond waarop je geen administratie doet, afspraken inplant of een shift van een collega overneemt. Maak tijd voor je gezin, vrienden en jezelf. Wedden dat de volgende werkdag eens zo vlot loopt?

Donderdag 20 April 2017 om 15:0

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //