Kan een tablet je laptop vervangen?

Het is vandaag bijzonder hip om in (mantel)pak op een terrasje wat op je tablet te zitten tokkelen. De hamvraag: schiet je daar werkgewijs mee op? Met andere woorden: kan zo'n gladde tablet je goede oude laptop vervangen om die berg werk te verzetten?

Kan een tablet je laptop vervangen?

De voorstanders van de tablet zijn even talrijk als de tegenstanders. In de onderstaande tabel vind je de meest gangbare dingen die je zoal op een werkdag doet en hoe de laptop en tablet het er op dat vlak vanaf brengen.

Je e-mails checken en Beantwoorden
Dat lukt vlot. Als je je laptop nog moet opstarten om in je mailbox te raken, ben je wel even bezig. Wanneer de antwoorden op je mails eerder langgerekt zijn, lijkt het bovendien handiger een laptop met vast toetsenbord te hebben.

Met één druk op de knop roep je je startscherm op. Nog een klik extra en je zit in je mailbox. Qua snelheid lijkt de tablet hier het voordeel te hebben. Wanneer je op de glasplaat van je tablet tokkelt, geeft dat echter een onnatuurlijk gevoel. Ok, je kan er een toetsenbord op aansluiten maar dan zijn we weer terug bij een laptop, niet ?

Een (online) meeting organiseren/een presentatie geven

Je kan je laptop positioneren waar je wil en er is behoorlijk wat software beschikbaar om de nota's van je meeting efficiënt te beheren maar ook om je meetings te plannen. Presentaties lukken prima, en de grootte van het scherm zijn een absolute plus.

Het lijkt een gelijke strijd. Ook de tablet brengt het er bijzonder goed vanaf met een makkelijke ergonomie en tal van apps voor het beheren van je meetings. Wat mogelijk wel in het voordeel speelt van de tablet is zijn hanteerbaarheid. Een presentatie kan ook maar voor een beperkter publiek gezien de schermgrootte.

Een uitgebreid dossier afwerken/gedurende meerdere uren voor je scherm zitten en werken

Hier heeft de laptop duidelijk een ergonomisch voordeel. Het voelt gewoon natuurlijker aan om lange dossiers uit te typen op een laptop. Je typt op je toetsenbord en kijkt naar je scherm waardoor je houding correct is maar waarbij ook de snelheid onklopbaar wordt.

Een tablet is een tablet. We willen dan ook niet horen dat je toch ook bijvoorbeeld een Bluetooth-toetsenbord kan gebruiken om in combinatie met je tablet dossiers uit te typen. Uitgebreide dossiers verwerken lijkt behoorlijk knullig op een tablet. Het werkt ook niet erg natuurlijk. Urenlang op zo'n klein schermpje zitten turen, is bovendien niet erg bevorderlijk voor de efficiëntie en... je ogen. Kortom, de tablet als belangrijkste werkinstrument op je werkplek is een no no.

Een rapport lezen

Een laptop doet op dat vlak wat hij moet doen. Het vervelende is dat dat toetsenbord er steevast aan vasthangt wat helemaal niet nodig is om te lezen.

Een beduidend voordeel voor de tablet. Je kan hem rustig op schoot nemen, intussen een kopje koffie nuttigen en rustig achterover leunen. De tablet is als een groot blad papier, je kan er alle kanten mee uit. Notities kan je makkelijk maken via het virtuele toetsenbord.

Foto's maken en documenten scannen

Foto's maken met je laptop is als met een roeiboot trachten te fietsen. Het toestel is er niet voor gemaakt. Gewoon vergeten dus. Scannen kan maar is vrij complex. Je moet een aparte scanner hebben, bijhorende software op je computer,...

Foto's maken met een tablet kan maar geef toe: het ziet er absurd en onhandig uit wanneer je iemand zo'n ding in de lucht ziet steken om een foto te maken. Ook een tablet is dus niet echt gemaakt om op een efficiënte manier foto's te maken. Scannen kan vrij snel met tal van apps die beschikbaar zijn. De gescande documenten stuur je in een vingerknip door naar je bestemmeling.

Onderweg snel wat aantekeningen maken of de vorderingen van je collega's checken op LinkedIn, Twitter, Facebook, ...

Het kan maar een laptop is er niet echt voor gemaakt. Hij was initieel weliswaar bedoeld als mobiel alternatief voor de pc maar kan qua portability echt niet op tegen de tablet, zelfs de vederlichte exemplaren van vandaag niet.

Dit is duidelijk het terrein van de tablet. Er bestaan honderden apps om snel wat krabbels of gedachtegangen neer te pennen. Bovendien is de tablet het werkinstrument par excellence om onderweg te socializen.

Uitgebreide grafische schema's, stroomdiagrammen, plannen of artikels bekijken

Hier heeft de laptop duidelijk het voordeel. Een groter scherm is gewoon makkelijker om visueel dingen te kaderen en te bewerken/verwerken.

Toegegeven, je kan het wel op je tablet maar het blijft een aaneenschakeling van 'tap', 'scroll' en 'pinch' bewegingen die gewoon niet vlotjes werken. Het beperkte schermoppervlak is bovendien ook een maatje te klein voor je mentaal abstractievermogen dat doorgaans gewoon is om grotere hoeveelheden informatie te verwerken.

Conclusie: de laptop heeft zeker niet afgedaan maar is in sommige gevallen gewoon minder handzaam dan de tablet

Dat geldt echter ook in omgekeerde richting. Globaal gezien kan je stellen dat de laptop het meest geschikt is voor 'mediaproductie' terwijl de tablet het eerder haalt op het vlak van 'mediaconsumptie'. Voor die dingen waar je eigenlijk geen toetsenbord voor nodig hebt, slaagt de tablet met vlag en wimpel. Maar daar waar het toetsenbord onontbeerlijk is, heeft de laptop vaak het voordeel. Ze zijn duidelijk complementair, de tablet als je enige werkinstrument lijkt (althans voorlopig) nog een utopie. 

Dinsdag 18 Juni 2013 om 11:29

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //