Let op! Phubbing kan je je carrière kosten

Als je nog niet vertrouwd bent met de term “phubbing”, zal dat ongetwijfeld niet lang meer duren. Want het fenomeen is, doordat we steeds meer vergroeid zijn met onze smartphones, aan een enorme opmars bezig. Het woord is een combinatie van “phone” en “snubbing”: telefoon en negeren.

Let op! Phubbing kan je je carrière kosten

De officiële definitie luidt: “the act of snubbing someone in a social setting by looking at your phone instead of paying attention”. Of vrij vertaald: “in een sociale context – bijvoorbeeld een vergadering - anderen negeren door voortdurend naar je telefoon te kijken in plaats van aandacht aan hen te schenken.” Steeds meer mensen maken er zich zodanig schuldig aan dat het ook carrières aan het bedreigen is.

 

Terwijl iedereen de mond vol heeft over het feit dat we ondanks de digitale transformatie niet mogen vergeten dat alles om mensen blijft draaien, sluit je door aan phubbing te doen eigenlijk mensen uit. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die daar het slachtoffer van worden bijna fysieke pijn voelen.

 

Phubbing is niet alleen onprofessioneel, onbeleefd en asociaal, het zorgt er ook voor dat je je niet echt kan concentreren. Als gevolg daarvan maak je meer fouten, duurt het langer eer je een taak kan afwerken en schop je eigenlijk figuurlijk  mensen tegen de schenen. Het kan behoorlijk wat tijd kosten om relaties die op die manier vertroebeld geraken weer te herstellen. Als het al lukt. En als je je al schuldig hebt gemaakt aan phubbing verklein je je kansen om toegang te krijgen tot innovatieve teams, zodat je ook je motivatie en je arbeidsvreugde kan verliezen.

 

Last but not least is je gehechtheid aan je smartphone ook een tijdsdief. Als je telkens gaat kijken als je hoort dat je een mail of een bericht binnenkrijgt, verlies je iedere keer gemiddeld drie minuten om weer op hetzelfde niveau te geraken als je in je gesprek zat.

 

Met andere woorden: het is echt opletten geblazen dat je smartphone je leven niet zodanig overneemt dat het je carrière kan kosten. Het argument dat je je telefoon omwille van je werk wel constant in de gaten moét houden, gaat echt niet op.

Zaterdag 18 November 2017 om 12:30

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //