Lichaamstaal: 6 afknappers voor rekruteerders

Je pent de perfecte sollicitatiebrief neer, je bereidt je gesprek minutieus voor en screent het bedrijf vooraf grondig. En dan dreig je die droomjob toch te mislopen, doordat je lichaam compleet foute signalen uitzendt. Op welke blunders knappen werkgevers af en hoe omzeil je ze?

Lichaamstaal: 6 afknappers voor rekruteerders

Nog voor je bij een sollicitatie één woord over je lippen hebt laten gaan, heb je via non-verbale communicatie al een stevige eerste indruk nagelaten op je gesprekspartner. Goed om daar even bij stil te staan. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat zo’n eerste impressie niet zelden van doorslaggevend belang blijkt. Hoog tijd voor wat body language training. De Amerikaanse experte Patti Wood lijst de voornaamste don’ts voor je op.

 

1. Je begroet de rekruteerder met een flauw handje

De eerste begroeting gebeurt via een handdruk. Geen louter routineritueel. Een handdruk verraadt meer over je persoon dan je kan vermoeden. Geef nooit een slap handje, maar maak handpalm tegen handpalmcontact. Geef daarbij net zoveel druk als de tegenpartij doet. Zo kom je oprecht en open over.

 

2. Je komt te dicht bij de rekruteerder

Respecteer de persoonlijke zone van iedereen. Niet iedereen voelt even goed aan hoe dicht hij anderen kan benaderen, zonder hen een ongemakkelijke gevoel te bezorgen. Dat geeft soms gênante situaties. Hou bij een formele begroeting dus zeker afstand. Een correcte houding onderlijnt je sociale savoir-vivre.

 

3. Je houdt je armen gekruist

Akkoord, je bent nerveus en je weet niet meteen blijf met je handen. Vermijd dan vooral om met gekruiste armen neer te zitten. Dat straalt een gesloten houding uit. Je kan je handen veel beter mee in de strijd gooien om je gesprekspartner te overtuigen. Durf te bewegen. Gebruik je handen terwijl je praat en versterk zo je verhaal met de nodige gebaren - zonder evenwel te overdrijven. Op die manier straal je enthousiasme en expressie uit. Handgebaren hebben nog meer voordelen. Door te bewegen, worden andere delen van de hersenen geactiveerd, die nieuwe ideeën kunnen aanleveren. En het geeft ook vocale variatie.

 

4. Je pulkt de hele tijd aan je haar

Om de stress te lijf te gaan, is spelen met een haarlok, of wrijven over je neus vaak een handig hulpmiddel. Maar vermijd dit gedrag bij een sollicitatie. Lokjes in je haar draaien kan erg kinderachtig overkomen, en het leidt de ander af. Wie vaak over zijn gezicht wrijft, zijn neus aanraakt of zijn oren wil voelen, geeft dan weer een heel onzekere, verwarde of afwezige indruk. Weet je van jezelf dat je een ‘aanraker’ bent, oefen dan vooraf om jezelf te beheersen.

 

5. Je hangt op je stoel

Ga niet hangen, voorover buigen, achteruit of scheef hangen. Ook al zit je dan misschien comfortabeler. Het is geen gezicht en het zorgt voor een asymmetrische houding. Dat wil je absoluut voorkomen, als je weet dat asymmetrie gelinkt wordt aan een oneerlijke en nonchalante persoonlijkheid. Rechtop blijven zitten dus.

 

6. Je vermijdt oogcontact

Oogcontact maken is belangrijk maar dat betekent niet dat je de ander onafgebroken in de pupillen moet staren. Doseren is beter. Ben je zelf aan het woord, dan mag je je ogen af en toe laten afdwalen naar andere plekken. Dat stimuleert het denkproces in de hersenen en het komt natuurlijk over. Let er wel op dat je de interviewer aankijkt, wanneer die het woord neemt. Anders lijk je ongeïnteresseerd.

Maandag 18 Augustus 2014 om 0:0

Kari Van Hoorick

// //
// // //
// // // //