Maak tijd voor vrije tijd!

Pasgeleden was je nog een student met een zee van tijd. Vandaag ben je een werkmens met een strakke weekroutine. Blijft er dan wel nog tijd over voor… vrije tijd? En waarom zou je in hemelsnaam gaan pianospelen of tekenen na de werkuren? “Een hobby geeft je weer energie voor de volgende werkdag.”

Maak tijd voor vrije tijd!

Werknemers die in hun vrije tijd een creatieve hobby beoefenen, zouden tot 30% beter presteren dan de anderen. Dat blijkt althans uit een studie van de San Francisco State University uit 2014. “Of dat percentage in de praktijk te bewijzen valt, weet ik niet. Maar een hobby helpt wel om je geest vrij te maken en je volledig te ontspannen”, zegt Lieven Buyse, expert timemanagement bij het coachingbureau Expert Academy. “Door je even helemaal te focussen op iets anders, laat je het werk van je afglijden. De energie die je daaruit haalt, kan je weer inzetten tijdens de volgende werkdag.”

 

BEWUST INPLANNEN

Het loont dus zeker de moeite om je zinnen te verzetten met een hobby. Maar voor startende werknemers is dat makkelijker gezegd dan gedaan. “Een eerste job is erg vermoeiend, zeker tijdens de eerste maanden. In die drukke periode is de verleiding groot om je hobby’s te laten vallen”, knikt Buyse. Eén tip: plan vaste tijdstippen in voor je hobby’s, hoe saai dat ook klinkt. Buyse: “Toen ik net zelf begon te werken, bleef ik heel bewust vasthouden aan mijn wekelijkse badmintonafspraak van maandagavond, omdat ik daar veel energie uithaalde. Heel af en toe moest ik eens een badmintonavondje overslaan omdat er een vergadering was uitgelopen, maar de regelmaat was er wel.”

 

KEUZE VAN HOBBY’S

Planning, dus. En veel timemanagement. Maar welke hobby’s zijn het meest geschikt om naast je werk te beoefenen? “Met sportieve activiteiten sla je twee vliegen in één klap”, vindt Buyse. “Ten eerste heeft sporten een ontspannend effect, ten tweede ben je heel gezond bezig. Bij een groepssport komt het sociale aspect daar nog bovenop.”

 

In feite zijn alle hobby’s waar je met andere mensen in contact komt, een aanrader: de sportclub, maar ook de muziekvereniging, de kookles of de fotografieclub. Buyse: “Niet alleen leer je zo veel nieuwe mensen kennen, je muist ook minder snel onder je hobby uit. Zelfs als je geen zin hebt, zullen andere mensen je motiveren om toch te komen.”

 

Een andere piste zijn creatieve hobby’s, zoals tekenen, naaien, gedichten schrijven,... “Dat zijn dingen waar je doorgaans veel persoonlijke voldoening uithaalt”, weet Buyse. “Vaak gaat het om hobby’s die je thuis kan beoefenen: zo hoef je je niet te verplaatsen en boek je tijdswinst.” Maar: je moet wel heel gemotiveerd zijn en het oprecht graag doen. Want als je na een drukke werkdag vermoeid thuiskomt, is de verleiding groot om je half afgewerkte schilderij te laten staan voor een avondje televisie.

 

Ben je nog op zoek naar een nieuwe hobby, pols dan eens bij een paar dichte vrienden of ze ook zin hebben om mee te doen. Op die manier sla je ook een sociale dubbelslag, want ondanks de drukke agenda’s blijf je elkaar toch vaak genoeg zien. Van timemanagement gesproken.

 

Meer info www.expertacademy.be

 

In ’t kort

Welke hobby kies je best?

  • Een sportieve hobby zoals voetbal, tennis, lopen of dansen – zorgt voor ontspanning én voor een gezond gevoel
  • Een sociale hobby zoals de muziekvereniging of de kookles – zorgt voor contacten met nieuwe mensen én voor de nodige motivatie
  • Een creatieve hobby zoals tekenen, naaien of schrijven – zorgt voor persoonlijke voldoening én voor tijdswinst

Moet je van je hobby je werk maken?

Amerikaanse wetenschappers zeiden het al: hobby’s helpen je om beter te presteren op het werk. Maar is het ook een goed idee om van je hobby je werk te maken? De meeste onderzoekers menen van niet. Hobby en werk zijn twee totaal verschillende dingen, luidt het. Werk moet geld opleveren, een hobby kost juist geld en helpt je buiten je werk te ontspannen. “Het is zeker niet nodig om van je hobby je beroep te maken”, vindt ook Lieven Buyse van Expert Academy. “Een droombaan is een job die goed bij je capaciteiten en interesses past. Maar daarvoor hoeft het nog niet je hobby te zijn.”

 

Wel zou je een job kunnen zoeken waarin je een stukje van je passie kwijt kan, aldus Buyse. “Reis je bijvoorbeeld graag, dan kan je opteren voor een bedrijf waarin je vaak naar het buitenland moet. Ben je sportief aangelegd, dan kan je met enkele collega’s een basketbalploegje oprichten tijdens de lunchpauze, of je baas vragen of hij een pingpongtafel wil aankopen. Werkgevers staan er steeds meer voor open om ontspanning te integreren op de werkvloer.”

Dinsdag 2 Februari 2016 om 20:30

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //