Meer fietsen? Met deze snufjes hou je het veiliger

De fiets wordt almaar populairder. Uit de eerste evaluaties van het circulatieplan in Gent bleek bijvoorbeeld dat steeds meer mensen naar de tweewieler grijpen. En de elektrische fiets speelt ook een belangrijke rol bij de voorstellen om de almacht van de bedrijfswagens in te perken.

Meer fietsen? Met deze snufjes hou je het veiliger

Wellicht zal ook jij voor verplaatsingen meer de fiets gebruiken dan mensen van vorige generaties. Dan komt het er wel op aan goed zichtbaar te blijven en je niet te veel te laten afleiden door je smartphone. Met de volgende snufjes kan je alvast veiliger de weg op.

 

Uit recent onderzoek in Nederland blijkt dat bij ongeveer een op de tien fietsongelukken  een smartphone betrokken is. Voor de leeftijdsgroep 12 tot 34 jaar is dat zelfs een op de vijf. Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat het bij ons anders zou zijn. Appen of Facebooken op de fiets is dan ook geen goed idee. Daarom gaat fietsfabrikant Gazelle een fiets maken met een systeem dat je smartphone uitschakelt zodra je tien kilometer per uur of sneller fietst. Dit systeem wordt in de vorm van een SafeDrivePod op de fietsen gemonteerd en dat apparaatje staat dan in verbinding met je telefoon. Momenteel gaat het alleen nog maar om een prototype van de SafeDrivePod, voor de auto is er ook een in ontwikkeling.

 

De SmartHalo is dan weer een apparaatje dat je fiets verandert in een slimme hightech fiets met onder meer een intuïtief navigatiesysteem dat je de snelste en veiligste route naar je bestemming laat zien. Het enige wat je hoeft te doen is van te voren je bestemming in te voeren in de speciale app en de SmartHalo weet langs welke route hij je moet sturen en welke aanwijzingen hij je moet geven. Daarnaast zit er in het apparaatje ook verlichting die het fietspad goed verlicht tijdens het fietsen en automatisch uitschakelt zodra jij je fiets verlaat. Voorts beschikt de SmartHalo over een anti-diefstalfunctie.

 

Uiteraard moet je ook heel goed zichtbaar zijn als je in het donker fietst. Met de verlichting van RevolightsEclipse die bestaat uit  vier dunne stroken ledverlichting die op je banden en spaken bevestigd kunnen worden met een clip, zit je alleszins goed, want die lichten gaan automatisch aan als het donker wordt.

 

Verlichting hoeft overigens zich niet per se op of aan de fiets te zitten, het kan ook verwerkt worden in kleding, slimme kleding wel te verstaan. Het bedrijf Lumenus ontwerpt kleding en accessoires met ingebouwde ledverlichting. Zo laat het bedrijf een conceptversie zien van een jas met rode en witte lichten die de fietser goed zichtbaar maken en zelfs als richtingaanwijzer werken. De lichten in de jas communiceren met een speciale app waarin basisinstellingen kunnen worden aangepast en richtingaanwijzers kunnen worden aangezet. Daarnaast is de app met GPS verbonden waardoor je gewaarschuwd kan worden voor onveilige paden waar het donker is.

Dinsdag 11 April 2017 om 13:30

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //