Wil je echt indruk maken tijdens je sollicitatiegesprek? Met deze vragen kan het!

Het is vaak hét moment tijdens het sollicitatiegesprek waarop je, nog stijf van de adrenaline, denkt “oef, het is achter de rug.”  Het moment waarop de rekruteerder vraagt of je zelf nog vragen hebt.  Bijna altijd knikken kandidaten dan snel van nee, opgelucht als ze zijn dat ze zelf geen vragen meer voorgeschoteld krijgen. In Forbes schrijft carrièrecoach Jewel Bracy Demaio dat net dit moment nochtans dé kans is om echt te tonen wat je in je mars hebt en de job te pakken te krijgen.

Wil je echt indruk maken tijdens je sollicitatiegesprek? Met deze vragen kan het!

Als je op dat ogenblik, in de plaats van haastig je spullen bijeen te pakken, eens rustig gaat achteroverleunen en de rekruteerder diep in de ogen kijkt en “ja” antwoordt, vergroot je volgens hem enorm je kans om daadwerkelijk te mogen starten.

 

Hij somt enkele vragen op die je zeker punten zullen doen scoren en waarmee je je op zijn minst van de andere kandidaten zal kunnen onderscheiden.

 

  • “Wat denk je dat medewerkers het leukste vinden aan dit bedrijf?”
  • “Wat zouden uw klanten over uw bedrijf zeggen?”
  • “Wat zou u verwachten van de persoon in deze positie in de eerste 90 dagen om iemand als succesvol te beschouwen?”
  • “Welke uitdagingen verwacht u in de komende 100 dagen?”
  • “Wat is de belangrijkste eigenschap die uw beste werknemers gemeen hebben?”
  • “Wat is de gemiddelde duur van het dienstverband van de mensen die hier werken?”
  • “Wat kunt u mij vertellen over dit bedrijf dat ik niet op internet kan vinden?”

Het zijn stuk voor stuk vragen die getuigen van een zeer grote belangstelling voor je potentiële werkgever én van je bereidheid om je er volop voor in te zetten. Omdat het zo ongewoon is dat kandidaten nog vragen hebben, creëer je meteen ook een beeld van iemand die goed heeft nagedacht, die verder kijkt dan zijn neus lang is en die dus de ondernemende geest is waar precies vandaag nogal wat ondernemingen naar op zoek zijn.

 

Met andere woorden: krijg bij het horen van de vraag of je zelf nog vragen hebt, niet in je schelp, maar grijp die kans met beide handen aan. Het voordeel is ook dat je je daarop goed kan voorbereiden, want als er één ding zeker is over een sollicitatiegesprek is dat er altijd een moment komt waarop je de kans krijgt om zelf vragen te stellen.

Woensdag 15 November 2017 om 17:0

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //