Geen fabeltje: met de juiste kleren op je sollicitatiegesprek vergroot je echt je kansen op een job !

Als de grote dag van je sollicitatiegesprek is aangebroken, sta je wellicht wat langer voor de kleerkast dan anders. Want de kleren maken de man en je hebt maar één kans om een eerste goede indruk te maken. Die wijsheden kent iedereen.

Geen fabeltje: met de juiste kleren op je sollicitatiegesprek vergroot je echt je kansen op een job !

Toch kunnen rekruteerders nog altijd smaakvolle verhalen vertellen over hoe vreemd kandidaten zich soms  uitdossen. HR-dienstverlener ASAP vond dat het zo niet langer kan en sloeg de handen in elkaar met modewebshop Maison Lab om sollicitanten te helpen om stijlvol op aanwervingsgesprekken te verschijnen en zo hun kans op een job te verhogen.
 

Zelfvertrouwen vergroten
Kledij kiezen die bij onze persoonlijkheid past, vinden de meesten van ons niet zo moeilijk. Maar als je die persoonlijkheid niet wil verraden en tegelijk ook iets wil dragen dat ook bij je toekomstige werkomgeving zal passen, wordt de puzzel al een stukje moeilijker. Volgens Renate Nelis van HR-dienstverlener ASAP maken nog te veel kandidaten daardoor foute kledijkeuzes en geven ze vaak ongewild een verkeerde indruk aan potentiële werkgevers en nieuwe collega’s. ASAP wil daar iets aan doen en heeft samen met Maison Lab een aantal video’s klaargestoomd die sollicitanten moeten helpen bij het kiezen van een outfit die hun persoonlijkheid reflecteert en tegelijk rekening houdt met de cultuur van hun eventuele toekomstige werkgever. Volgens de initiatiefnemers zou het dragen van deze kledij ook het zelfvertrouwen van de kandidaten vergroten.

Respect

Volgens  Djalil Labyed van Maison Lab blijft de keuze van de juiste kleren voor een sollicitatie nog altijd een onderbelicht aspect. “Door je goed te kleden”, zo zegt hij, “toon je nochtans respect. Niet alleen voor je eventuele toekomstige nieuwe werkomgeving, maar ook voor jezelf.” Net als andere sollicitatievaardigheden is ook het kiezen van de juiste stijlvolle outfit iets wat kandidaten kunnen leren. Natuurlijk zal je een job niet krijgen omdat je perfect gekleed bent, want je competenties en vaardigheden blijven het belangrijkste. Maar als er nog enkele kandidaten over zijn waaruit de werkgever moet kiezen zal de manier waarop de sollicitant zich tijdens het sollicitatiegesprek presenteerde ongetwijfeld veel gewicht in de schaal werpen. ASAP en Maison Lab willen met een maandelijkse video alvast nuttige tips geven aan alle kandidaten die ervan overtuigd zijn dat “dress to impress” geen loze kreet is. Bekijk de filmpjes hier.

Donderdag 24 Mei 2018 om 15:0

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //