Met welke eigenschappen vind je vandaag een job?

Wat zijn de belangrijkste kenmerken waar een werkgever op let tijdens het sollicitatiegesprek? En waar knapt hij het meest op af? Je ontdekt het hier.

Met welke eigenschappen vind je vandaag een job?

Elke werkgever heeft zo zijn eigen droombeeld van de ideale werknemer. Een gedreven teamplayer die flexibel, dynamisch en leergierig is? Hier met dat contract! Het Zweedse onderzoeksbureau Universum doorploegde allerlei data van 1.200 grote bedrijven wereldwijd (denk aan General Electric, Procter & Gamble en Accenture). Daaruit leidden ze de topkarakteristieken af waarnaar organisaties op zoek zijn in het aanwervingsproces. Resultaat van hun onderzoek? De mate waarin een sollicitant professioneel overkomt, kon de meeste werkgevers bekoren (86%), gevolgd door energiek zijn (78%) en vertrouwen uitstralen (61%).
 

Als je dus een enthousiaste én zelfverzekerde eerste indruk maakt op het intakegesprek, zonder te springerig of arrogant te zijn, maak je veel kans om naar de volgende ronde te gaan. Uiteraard alleen als je met kennis van zaken over de sector en het bedrijf spreekt: doe dus op voorhand je huiswerk. Volgens Universum klagen werkgevers het meest over het “gebrek aan zelfvertrouwen” bij sollicitanten.
 

Ander onderzoek toont overigens aan dat werkgevers vooral op zoek zijn naar een ‘cultural fit’: een persoon die bij de waarden van hun organisatie past. Begin dus al van meet af aan op de juiste manier te zoeken. Ga alleen in op vacatures van bedrijven waar je zelf door aangetrokken wordt – de rest is tijdverlies, zowel voor jou als de werkgever. Goed nieuws, want dat kan je makkelijk met CompanyMatch op gostarters.be. Heb je een broertje dood aan sport of lust je geen koffie, dan moet je misschien niet bij een fietsenfabrikant of koffiebedrijf solliciteren. Onderschat ook niet welk effect kleding sorteert om een eerste indruk te maken. In een bank moet je niet met afgetrapte gympen solliciteren, in een mediabedrijf niet met blinkende kostuumschoenen.

Vrijdag 20 April 2018 om 16:0

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //