Minder kans op een job met zichtbare tattoos?

Wie op de parking van een voetbalclub uit de Jupiler Pro League de bolides ziet staan van de profvoetballers, zou wellicht niet denken dat de lichamen van de meeste eigenaars van die dure sleeën vol tatoeages staan. Maar toch is het niet anders: voetballers zonder tattoos lijken tegenwoordig even schaars als bekende Vlamingen die zich nog niet aan de ice bucket challenge hebben gewaagd. Niemand kijkt in voetbal- en artiestenmiddens nog op van tattoos en ze lijken totaal geen beletsel te vormen v

Minder kans op een job met zichtbare tattoos?

Tot voor kort bleken zichtbare tattoos nog altijd een hinderpaal te zijn, in de zoektocht naar een job, althans als we een onderzoek moeten geloven van de Schotse University of St.Andrews. Professor  Andrew Timming concludeerde na het ondervragen van 15 HR-managers dat die minder geneigd zijn om kandidaten met tattoos aan te werven, omdat dit toch geen propere eerste indruk nalaat, maar vooral omdat ze schrik hebben van de reacties van klanten die met die mensen moeten samenwerken.

Mario Tondat, managing director van het rekruteringsbureau Embark, vindt de resultaten van dat Schotse onderzoek weinig zeggend. “Op basis van gesprekken met 15 HR-directeurs kan je geen conclusies trekken”, zegt hij. “Bovendien vind ik het eigenlijk een non-issue. Zelfs mensen die zowat hun hele lichaam beschilderen met tattoos zien er met hun kleren aan vrij keurig uit. Bij de voetballers en artiesten zie je ook alleen maar de tattoos omdat ze met korte mouwtjes over het veld lopen of omdat dat ze na de wedstrijd worden gefotografeerd als ze hun shirt hebben uitgedaan. Tenzij mensen zelf in de tatoeëringssector aan de slag gaan, zorgen ze ervoor dat ze hun gezicht gaaf houden en dan kan er hoogstens ergens in de nek een tattoo zichtbaar zijn. En mijn indruk is dat de terughoudendheid daar tegenover sterk aan het verminderen is. Tattoos zijn ondergeschikt aan capaciteiten. Ik heb in ieder geval al mensen aangeworven met een tongpiercing, want ik zie weinig verschil met oorbellen, die wel algemeen aanvaard worden. Tattoos en andere lichaamsversieringen zijn deel gaan uitmaken van de cultuur en iedereen heeft het recht om die te dragen. In de overgrote meerderheid van de gevallen blijven ze verborgen. In mijn ogen vormen ze absoluut geen beletsel om een job te vinden.”

Weet wel dat elke werkgever een verbod kan opleggen voor zichtbare tatoeages of piercings, Dit verbod kan worden opgenomen in het arbeidsreglement, maar enkel als hij hier goede redenen voor heeft. Zo kan de werkgever bijvoorbeeld piercings verbieden vanuit veiligheid- of gezondheidsoverwegingen. Dit geldt dikwijls voor verpleegsters, mensen die voedsel bereiden, mensen die machines bedienen…Het verbod op tatoeages omwille van het imago van een onderneming is minder vanzelfsprekend. De werkgever mag wel regels opleggen die relevant zijn voor de uitvoering van hun job. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook de regels over uiterlijk en kledij. Bij luchtvaartmaatschappijen bijvoorbeeld gelden strikte regels voor de stewards en stewardessen. Daar wordt het hebben van zichtbare tatoeages, piercings en extreem kort haar bij cabinepersoneel niet geduld omdat het niet past bij de uitstraling die vliegtuigmaatschappijen willen hebben bij het publiek. Los van de strenge regels die bij een aantal bedrijven gelden, zou een tattoo in theorie geen beletsel mogen zijn om een job te vinden, want werkgevers mogen niet discrimineren.

Maandag 15 September 2014 om 15:19

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //