Moet je een omniumverzekering afsluiten als je een nieuwe auto koopt?

Je koopt je eerste nieuwe wagen of een jong tweedehandsvoertuig. Ben je in dat geval verplicht om een omniumverzekering af te sluiten? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n verzekering?

Moet je een omniumverzekering afsluiten als je een nieuwe auto koopt?

Als je een wagen koopt, moet je daar een BA-autoverzekering voor afsluiten. Die verzekering dekt de schade die anderen lijden als jij aansprakelijk bent voor een ongeval. Deze verzekering vergoedt de schade aan je eigen voertuig integendeel niet. Als je wagen gestolen wordt of bijvoorbeeld beschadigd wordt bij een storm of noodweer komt deze verzekering ook niet tussen.
 

Waarom een omnium?

Als je een volledige omniumverzekering afsluit, zal die je vergoeden voor de eigen materiële schade aan je voertuig als je zelf verantwoordelijk bent voor een ongeval. Deze verzekering zal je ook vergoeden als je wagen gestolen wordt, bij noodweer, enz. Hou er wel rekening mee dat het verzekeringscontract dat je aangaat bepaalde situaties kan uitsluiten en dat er een franchisetoepassing kan zijn.
 

Je kan ook een mini-omniumverzekering afsluiten. Deze verzekering beperkt de dekking van je eigen materiële schade tot bepaalde situaties zoals bijvoorbeeld diefstal, aanraking met dieren, natuurschade en diefstal.
 

Verplicht of niet?

Hoewel je verplicht bent om een BA-verzekering te nemen, ben je daarentegen meestal niet verplicht om ook een omniumverzekering af te sluiten voor je wagen.
 

Sloot je een lening af om je wagen te kopen, dan is het aangewezen een volledige omnium af te sluiten en dit voor de periode tot de wagen afbetaald is. Doe je dat niet, dan riskeer je wel eens verder de lening te moeten afbetalen terwijl je geen auto meer (of enkel nog een beschadigde wagen) hebt.
 

Wat zijn de voor- en nadelen?

Een omniumverzekering kost natuurlijk geld. Hou er tevens rekening mee dat afhankelijk van de verzekering die je afsluit de vergoeding die je krijgt bij een total loss of een diefstal ook afneemt naarmate je auto ouder wordt. Langs de andere kant ben je met een omniumverzekering wel vrij gerust dat je investering in een auto niet verloren gaat bij een ongeval, diefstal, enz.
 

Als ‘richtlijn’ zegt men wel eens dat het aangewezen is de eerste vijf jaar dat je een nieuwe wagen kocht een omniumverzekering te nemen en nadien eventueel een mini-omnium.

Donderdag 3 Januari 2019 om 19:0

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

// //
// // //
// // // //