Nederlandse professor: “Wie vaak op reis gaat, zal ook professioneel meer succes boeken”

De Nederlandse professor Ap Dijksterhuis, die hoogleraar is aan de Radboud universiteit in Nijmegen,  meldde in een interview in Algemeen Dagblad dat hij een remedie heeft om het grote onbehagen dat zich ook  bij ons vertaalt in heel veel stress en run-outs tegen te gaan: meer op reis gaan.

Nederlandse professor: “Wie vaak op reis gaat, zal ook professioneel meer succes boeken”

Nieuwe inzichten

Dijksterhuis, die naar eigen zeggen zelf verslaafd is aan reizen naar verre landen, legt in het boek Wie (niet) reist is gek, dat gebaseerd is op ruim dertig onderzoeken, boeken en eigen ervaringen, uit dat je veel creatiever en gelukkiger bent als je ver van huis bent. “Reizen bevrijdt ons van ballast en geeft ons nieuwe inzichten omdat onze ogen, ogen en neuzen in het buitenland harder werken dan ooit.” Volgens de professor merkt iedereen dat verschil al als hij nog maar vanuit Nederland België doorkruist en zijn tenten opslaat op een camping in de Dordogne. “Daarom is het verschil nog veel frappanter voor wie zich laat treffen door een echte cultuurschok en naar een ander continent trekt.”

 

De geest masseren

Dijksterhuis noemt reizen de meest weldadige manier om onze geest te masseren en om nieuwe creatieve ideeën op te doen. “Schilders en schrijvers hebben niet voor niets altijd gereisd”, geeft hij aan. “Ook als je wil uitblinken in je job of promotie wil maken, kan je je voordeel doen met reizen. Op voorwaarde natuurlijk dat je in het buitenland niet op een luie stoel naast het zwembad blijft liggen. Daarom raad ik mensen die moeten kiezen tussen geld opzijleggen voor een verbouwing of voor een reis aan om altijd het tweede te doen. Met de nieuwe ideeën die je op reis opdoet kan je wellicht immers sneller het geld verdienen om die verbouwing tot stand te brengen.”

 

Verwondering en ruimte

Volgens Dijksterhuis zijn er verschillende redenen die ervoor zorgen dat reizen mensen gelukkiger en creatiever maakt.  “Reizen zorgt in de eerste plaats voor verwondering en dat maakt ons minder materialistisch en gehaast, behulpzamer en bescheidener. En verwondering kan je echt blij maken. Bovendien schept reizen ook ruimte. Naarmate we meer stress ervaren, hapert het hersendeel dat zorgt voor ons geheugen, bewustzijn en aandacht vaker. Enkele dagen je mail niet checken en een boek lezen of een gesprek voeren kan al psychologisch verfrissen. Maar alleen reizen brengt de geest volledig op orde. Want onderweg zijn, haalt het automatisme uit je doen en laten. Reiservaringen inspireren het brein met nieuwe prikkels en ingevingen. Kortom, als je progressie wil maken in je professionele carrière is reizen een must.”

Zaterdag 20 Mei 2017 om 14:30

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //