Niet populair geweest op school ? Geen nood, op de werkvloer kan alles veranderen

Als puber draait het vaak allemaal om populair te zijn bij iedereen. Na je studies verkas je dan naar je eerste werkgever en begint het echte leven. Vaak ontwaar je op de werkplek echter dezelfde patronen als op de speelplaats. Geen nood want als mens maar ook als professional kan je wel degelijk groeien en evolueren, althans wanneer we auteur Mitch Prinstein mogen geloven, om zo de betere versie te worden van jezelf.

Niet populair geweest op school ? Geen nood, op de werkvloer kan alles veranderen

Ben je al aan de slag ondertussen, dan zal hetgeen je hier nu zal lezen je wel bekend voorkomen. Geroddel aan de koffiemachine, kantoorpolitiek, leedvermaak, ... Het is alsof de speelplaats zich gewoon heeft verplaatst naar de werkvloer. Hoe dat zoal allemaal komt ? Mensen blijven mensen, ook je collega's.

 

Geobsedeerd met status

Dat blijkt alvast uit het boek 'Popular: The Power of Likability in a Status-Obsessed World' van Mitch Prinstein, professor in de psychologie aan de universiteit van North Carolina. (VS) Daaruit blijkt dat populariteit op de speelplaats in het bedrijfsleven plaats maakt voor status en succes. Was je een zorgdrager op school dan zullen collega's op de werkvloer je als vriendelijk, gezellig en behulpzaam beschouwen. Ze kunnen met andere woorden op jou rekenen. Je functie als zorgdrager loopt dus gewoon verder. Was je op school de man of vrouw met invloed, de juiste looks en een vlotte, zelfverzekerde babbel dan is de kans groot dat je op de werkvloer snel de bedrijfsladder op zal klimmen om je in een managementfunctie te nestelen.

 

Groeien en evolueren

Je kan er dus niet omheen: was je graag gezien op school en leverde je dat ook voordelen op dan is de kans groot dat je datzelfde voordeel zal halen op de werkvloer. En dat zou een mens dan ook gelukkiger maken. De waarheid is echter genuanceerder. Paradoxaal genoeg zijn de populairste mensen met een hoge status immers niet het gelukkigst. Volwassenen die als kind populair waren blijven immers vaak streven naar een hoge status en bevestiging door anderen, waardoor ze niet nadenken over wat ze écht willen. De onverzadigbare zoektocht naar bevestiging gaat ten koste van school, werk, echte vrienden en een gezond gevoel van eigenwaarde. Het boek is dan ook geen pleidooi voor een ongebrijdeld streven naar populariteit maar breekt een lans om in tijden van obsessie met status vooral jezelf te blijven, ook op de werkvloer. Daar kom je uiteindelijk het verst mee. Voorts geeft het boek nog een belangrijkere boodschap mee namelijk dat inzicht en begrip in je eigen functioneren de perfecte hefbomen kunnen zijn om je professionele persona te laten groeien en evolueren.

Woensdag 28 Februari 2018 om 15:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //