Niet populair op school geweest ? Dan zal ook je carrière moeilijker lopen

Als puber draait het vaak allemaal om populair te zijn bij iedereen. Na je studies verkas je dan naar je eerste werkgever en begint het echte leven. Daar start echter alles opnieuw, dat zal je al snel merken. Raar maar waar: was je niet zo populair als tiener, dan is de kans reëel dat je ook op de werkvloer niet bij de grote jongens en meisjes zal horen.

Niet populair op school geweest ? Dan zal ook je carrière moeilijker lopen

Ben je al aan de slag ondertussen, dan zal hetgeen je hier nu zal lezen je wel bekend voorkomen. Geroddel aan de koffiemachine, kantoorpolitiek, leedvermaak, ... Het is alsof de speelplaats zich gewoon heeft verplaatst naar de werkvloer. Hoe dat zoal allemaal komt? Mensen blijven mensen, ook je collega's. Wie je bent op school is eigenlijk ook wie je later in grote lijnen zal zijn op de werkvloer. Had je op school al het hart op de juiste plaats, kwamen je vrienden altijd bij jou uithuilen en droeg je zorg voor wie je omringde, dan is de kans heel groot dat je op de werkvloer identiek gedrag zal vertonen.

 

Opportunist

Was je daarentegen op de schoolbanken een opportunist, kon het je niet veel maken hoe het je vrienden verging en was je vooral met je eigen welzijn bezig, dan zet zich dat in grote lijnen ook door wanneer je aan de slag gaat in een bedrijf. Had je het altijd voor het zeggen op school en stond iedereen rond jou met open mond te luisteren, dan zet ook dat zich vaak door op de werkvloer. Bottom line: je blijft in essentie wie je bent ook wanneer je aan het werk gaat.

 

Geobsedeerd met status

Dat blijkt alvast uit het boek 'Popular: The Power of Likability in a Status-Obsessed World' van Mitch Prinstein, professor in de psychologie aan de universiteit van North Carolina. (VS) Daaruit blijkt dat populariteit op de speelplaats in het bedrijfsleven plaats maakt voor status en succes. Was je een zorgdrager op school dan zullen collega's op de werkvloer je als vriendelijk, gezellig en behulpzaam beschouwen. Ze kunnen met andere woorden op jou rekenen. Je functie als zorgdrager loopt dus gewoon verder. Was je op school de man of vrouw met invloed, de juiste looks en een vlotte, zelfverzekerde babbel dan is de kans groot dat je op de werkvloer snel de bedrijfsladder op zal klimmen om je in een managementfunctie te nestelen.

 

De waarheid ligt in het midden

Je kan er dus niet omheen: was je graag gezien op school en leverde je dat ook voordelen op dan is de kans groot dat je datzelfde voordeel zal halen op de werkvloer. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat populaire mensen zich gelukkiger voelen op het werk en thuis en dat ze minder zouden te kampen hebben met symptomen als angststoornissen, verslavingen en dies meer. Wat uiteraard niet wil zeggen dat je daar de facto moet van uitgaan. Ook als mens zonder doorgedreven carrière-aspiraties kan je heel gelukkig zijn. Het boek lijkt er immers vanuit te gaan dat je alleen gelukkig kan zijn wanneer je succesvol bent en sociaal aanzien hebt. De titel van het boek is vrij vertaald immers alleszeggend: 'De kracht van aardig gevonden te worden in een wereld geobsedeerd met status'. En dat is dan weer een heel typisch fenomeen van de Amerikaanse meritocratie. De waarheid ligt dus mogelijk ergens in het midden.

Maandag 2 Oktober 2017 om 12:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //