Nieuwe trend: de sollicitatie-sms

Meer en meer rekruteerders wenden zich tot de sms om in contact te komen met potentiële jobkandidaten. Hoe moet je reageren wanneer je tijdens de jobzoektocht zo’n berichtje krijgt?

Nieuwe trend: de sollicitatie-sms

In de VS is de sollicitatie-sms al langer trending en ook bij ons begint het succes ervan stilaan door te sijpelen. Organisaties als Familiehulp en T-Interim werken al langer met de sms als sollicitatiemiddel. Heb je interesse in hun vacatures, dan hoef je enkel een sms’je te versturen, waarna je dan door het bedrijf wordt opgebeld. “De drempel ligt voor onze sollicitanten plots veel lager dan wanneer ze een cv en sollicitatiebrief moeten opstellen”, leggen de organisaties uit. In de VS worden sms’jes en app’jes zelfs als permanent en volwaardig communicatiemiddel gebruikt tussen de rekruteerder en de sollicitant. Het is slechts een kwestie van tijd voor dat ook hier gebeurt, dus we geven alvast enkele tips mee hoe je daarmee moet omgaan.
 

Sms’en en whatsappen deed je tot nu toe vooral met vrienden en familie, maar met een potentiële werkgever moet je het wel formeler aanpakken. Hou dus altijd een professionele toon aan. Gebruik geen emoticons of afkortingen – een lachend kakske met LOL erachter is géén goed idee. Verzorg je taal, ook al gaat het om slechts drie zinnen. Lees een sms’je altijd even na.
 

Hoewel rekruteerders jou helpen om een nieuwe job te vinden, zijn ze geen vrienden van jou. Sms een rekruteerder dus niet laat op de avond, maar gewoon tijdens de traditionele werkuren. Het is niet omdat je zijn of haar gsm-nummer hebt, dat alle professionele grenzen wegvallen. Beschouw de sms gewoon als een efficiëntere manier van communiceren – de regels bij een gewone sollicitatie blijven onverminderd van kracht.
 

Voel je je toch niet zo gemakkelijk bij sms of chat als gespreksmethode? Durf dan te zeggen dat je liever per e-mail communiceert, of nog beter, een persoonlijk gesprek aangaat. Rekruteerders beseffen ook wel dat de sms (nog) geen traditionele manier is om met jobkandidaten in contact te komen.

Zondag 2 September 2018 om 16:0

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //