Onderhandelen over je startloon: wees ook niet te bescheiden

Regelmatig valt te lezen dat rekruteerders en werkgevers steen en been klagen over het feit dat jonge professionals de voeling met de realiteit verloren lijken te hebben wanneer ze over hun eerste loon onderhandelen. Volgens de werkgevers zijn ze vaak veel te veeleisend. Enige bescheidenheid is dus wel aangewezen om jezelf niet dadelijk uit de markt te prijzen tegenover andere kandidaten die minder veeleisend zijn. Anderzijds mag je je volgens de Amerikaanse HR-experte Lynn Taylor ook niet te bescheiden opstellen, want als je je kwaliteiten bij het begin van je carrière niet correct laat vergoeden, kan dat zwaar negatieve gevolgen hebben voor de rest ervan.

Onderhandelen over je startloon: wees ook niet te bescheiden

Te bescheiden

Lynn Taylor (www.lynntaylor.com) is de auteur van het boek “Tame Your Terrible Office Tyrant: How To Manager Childisch Boss Behavior and Thrive In Your Job”. Daarin geeft ze aan dat ze heeft ervaren dat mensen zich over het algemeen niet goed genoeg voorbereiden op loononderhandelingen. Ze brengen voor zichzelf onvoldoende in kaart waarin hun toegevoegde waarde kan liggen voor hun potentiële werkgever. Op die manier schieten ze bij wijze van spreken zichzelf in de voet want er is meestal maar één kans om meteen een aardig loon te scoren. Wie dat niet doet, loopt het gevaar lang te moeten wachten op een eventuele loonsverhoging.”
 

Goed begonnen is half gewonnen

Nochtans kan het voor de rest van je loopbaan een groot verschil maken als je van bij de start wat meer verdient. Op basis van wat Lynn Taylor in haar boek schrijft, maakte Business Insider de vergelijking tussen twee jonge professionals, van wie de ene een eerste jaarloon krijgt van 37.500 euro en de tweede één van 42.000 euro. Op zich is dat verschil dus niet zo groot. Maar als ze allebei jaarlijks 1% loonsverhoging krijgen in de rest van hun carrière verdient diegene die start met het hogere loon tegen het einde van de carrière bijna 50.000 euro meer dan de andere.
 

“Onbescheidenheid” staven

Taylor raadt daarom dus aan niet te bescheiden te zijn, maar die “onbescheidenheid” ook voldoende te staven. Volgens haar is het feit dat werkgevers “blijven steken” bij een bepaald aanvangsloon en niet bereid lijken meer te bieden, immers vaak gewoon het gevolg van het feit dat de werknemers onvoldoende hun kwaliteiten hebben benadrukt. Een stage, die niets te maken heeft met de job waarvoor je solliciteert, kan bijvoorbeeld ook erg belangrijk zijn om te vermelden. Net als vrijwilligerswerk of een bepaald event dat je op school hebt helpen organiseren. Als dat je helpt om van bij de start, al was het maar een paar tientallen euro per maand meer te verdienen, kan dat je financiële positie in de rest van je carrière fors versterken.

Donderdag 19 Oktober 2017 om 16:0

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //