Onvoldoende ervaring maar toch die droomjob binnenhalen: dat doe je zo

Soms komt er al eens een job op je weg waar je al lang van droomde. Mogelijk obstakel: je hebt onvoldoende ervaring, maar wil die droombaan toch in de wacht slepen. Dat doe je zo.

Onvoldoende ervaring maar toch die droomjob binnenhalen: dat doe je zo

De essentie
Het is altijd wat met rekruteerders: soms heb je te veel ervaring, vaak echter ook te weinig. De eerste situatie, daar kan je moeilijk wat tegen inbrengen, maar de tweede situatie kan je mits de juiste argumentatie zeker in jouw voordeel ombuigen. Overloop zeker en vast al eens de vaardigheden die in de jobomschrijving zitten. Het zijn er vaak een waslijst waarvan een heel deel generiek (lees: bladvulling). Concentreer je dan ook op die vaardigheden waarvan je vermoedt dat ze er echt toe doen en probeer die zo breed als mogelijk te matchen met wat je al kent en kunt. Probeer waar mogelijk praktische voorbeelden te geven om je vaardigheden aan te tonen.

Zachte waarden
Focus je echter niet alleen op de vaktechnische vaardigheden wanneer je jouw droomjob in de wacht wil slepen. Vandaag zijn de zogenaamde soft skills minstens even belangrijk. Beschik je over een stevige dosis empathie, een uitstekende luistervaardigheid of kan je in groep snel conflicten ontmijnen dan is dat tegenwoordig minstens even belangrijk. Onderzoek daarom bij jezelf welk jouw 'softe' troeven zijn en speel die uit richting rekruteerder. Wees ook een vlotte jongen of meisje. Laat zien dat je er staat en de boel onder controle hebt. Je toekomstige baas zal het graag zien. Hij heeft immers liever iemand in huis die vaktechnisch weliswaar nog wat kan leren, maar die vooral snel meedraait in de groep en de sfeer op de werkvloer niet verziekt door een te eigenzinnige attitude.

CV 2.0
En dan is er jouw profilering binnen sociale netwerken, een soort van CV 2.0. Verwijs jouw toekomstige baas even door naar Linkedin waar je uiteraard onderdeel uitmaakt van de juiste vakgroepen en de aanbevelingen je letterlijk om de oren vliegen, net in het domein waar je baas aan het vissen is bij het invullen van de nieuwe vacature. Nog een groot voordeel van sociale netwerken: ze geven jou vaak bijkomende slagkracht om die droomjob vooralsnog binnen te halen.

Dinsdag 29 September 2015 om 13:12

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //