Op de jobmarkt: “Enkel ervaring kan je onderscheiden van de rest”

Leren op de schoolbanken, gecombineerd met leren op de werkvloer. Duaal leren steekt meer en meer de kop op en volgens velen zou dit ook de toekomst zijn om goed geschoolde jongeren op de jobmarkt te krijgen.  Vanaf september slaan de Odisee Hogeschool en het CVO Lethas de handen in elkaar met het ICT-bedrijf Realdolmen om de HBO5-opleiding Graduaat in de Informatica aan te bieden. Een unicum in Vlaanderen.

Op de jobmarkt: “Enkel ervaring kan je onderscheiden van de rest”

Walter Roossens, directeur van de Odisee Hogeschool in Brussel gelooft sterk in het concept. “We zijn ervan overtuigd dat we door het duaal leren aan te bieden meer mensen aan een diploma zullen helpen. Deze vorm van studeren is uitdagender en laat studenten snel in de praktijk uittesten wat ze op de schoolbanken leren. Ze worden hierbij begeleid en komen in een realistische werkcontext terecht”, vertelt hij. Met het project willen de partners ook inspelen op de schaarste aan personeel op de ICT-markt. “Het tekort aan geschoolde IT’ers in België en Europa stijgt jaarlijks. Offshoring en nearshoring zijn deeloplossingen die er niet enkel gekomen zijn vanwege de lagere loonkost in Oost-Europese of Aziatische landen, het nodige talent vond gewoon de weg niet naar de bedrijfswereld. We vinden het ook belangrijk als bedrijf een maatschappelijke relevantie te hebben en we zijn ervan overtuigd dat we deze relevantie door dit project bieden”, vertelt Tom Knockaert, Senior Unit Manager Education bij Realdolmen dat in het Vlaams-Brabantse Huizingen gevestigd is.

 

De soft skills

“Ook al heb je een theoretische basis nodig als goede IT’er, uiteindelijk is er maar één ding wat je kan onderscheiden van de rest: ervaring. Door vanaf de eerste dag de studenten te laten meelopen met en mee proeven van de praktijk, zijn we ervan overtuigd dat we de jeugd een diploma kunnen afleveren waardoor ze gegeerd zullen zijn op de arbeidsmarkt”, gaat hij verder.

 

“Het is uiteraard belangrijk dat we de mensen afleveren met de juiste technische vaardigheden, maar even belangrijk is de beroepshouding, de zogenaamde soft skills. Dan denk ik bijvoorbeeld aan samenwerken en afspraken naleven. Dit leren studenten beter door in een realistische werkomgeving aan de slag te gaan”, voegt Walter Roossens er aan toe.

 

Uitwisseling van expertise

De hogeschool en Realdolmen zetten sterk in op de uitwisseling van expertise. “We willen een goede wisselwerking bestendigen tussen het personeel van onze school en het personeel van Realdolmen. Zo gaan mensen van de school als coördinator aan de slag bij Realdolmen om studenten te begeleiden”, verduidelijkt de directeur van Odisee Hogeschool.

 

Tom Knockaert treedt hem hier bij: “Onze rol is dat we de studenten met raad en daad zullen bijstaan terwijl ze meewerken binnen Realdolmen. We zullen de studenten ook een aantal praktijkoefeningen laten doen bij ons en daarnaast zullen wij ook een aantal specifieke trainers aanleveren die de theorie uit de doeken gaan doen in de hogeschool.”

 

Meer info?

De opleiding HBO5 Graduaat in de Informatica duurt twee jaar. Er worden infodagen en -sessies georganiseerd bij Lethas, Odisee en Realdolmen.
Voor meer info:
www.odisee.be, www.lethas.be en www.realdolmen.com.

Maandag 27 Maart 2017 om 11:0

Mieke Vercruijsse/foto Jim Bella

// //
// // //
// // // //