Hassan Al Hilou waagde al op zijn 15e de sprong naar de bedrijfswereld

Hassan Al Hilou  was op zijn vijftiende de jongste ondernemer van België. Intussen is hij 19 jaar, heel wat ervaring rijker en staat hij paraat om zijn expertise door te geven aan jongeren. De jonge Brusselaar straalt enorm veel charisma uit en weet goed waar hij staat en wat hij wilt. Een boeiend gesprek dat jongeren ongetwijfeld zal inspireren.

Hassan Al Hilou waagde al op zijn 15e de sprong naar de bedrijfswereld

“Mijn passie is belangrijker dan geld” 

 

Je bent nu ruim vier jaar ondernemer. Welke weg heb je al afgelegd?

Op mijn vijftiende wilde ik iets betekenen voor mezelf en voor de maatschappij. Ik wilde losbreken uit de sociaal-economische situatie waarin ik me bevond bij mijn ouders. Ik kwam al snel tot de conclusie dat het ondernemerschap een meerwaarde kon zijn en dus stampte ik een start-up uit de grond en lanceerde ik een platform om fake news te bestrijden. En plots mocht ik met prominenten, zoals ministers en bedrijfsleiders, rond de tafel zetten en telde ik als ondernemer mee. De stem van een 16-jarige werd gehoord en dat was fantastisch. Mijn leeftijd werd bijzaak en ik kon een intellectuele meerwaarde betekenen. Nu ben ik 19 jaar en heb mijn eigen bedrijf AGE Consultancy.

 

Je hebt een duidelijk doel voor ogen met je bedrijf…

Ik wil meer diversiteit brengen binnen en buiten de bedrijven. Zelf begeleid ik ondernemingen in hun diversiteitstransformatie met behulp van strategieën. Ik heb interessante klanten, zoals BESIX Group. Sommige klanten kan ik niet vermelden wegens externe redenen. Betrouwbaarheid is een heilig woord voor mij.

 

Studeren en werken. Valt dat te combineren?

Ik zit nu in het tweede jaar Idea & Innovation management aan de Erasmus Hogeschool en het combineren lukt wel. Tijdens mijn middelbare studies, in het atheneum in Anderlecht, kon ik rekenen op veel begrip van de directeur waardoor ik een apart statuut kreeg. Een soort ondernemersstatuut naar analogie met een topsportstatuut. Ik moest dan maar een halve dag op school aanwezig zijn. Ik werd dus verplicht zelf mijn verantwoordelijkheid op te nemen. Zonder begrip van de school toen, zou ik niet kunnen hebben uitgebouwd wat ik nu uitgebouwd heb.

 

Op je vijftiende stond je al op de arbeidsmarkt. Heb je voldoende genoten van je jeugd?

Je moet de term jeugd zien in de verschillende culturen. Bij bepaalde ideologieën in België behoort feesten tot het jong-zijn, bij anderen wordt het zorgen voor de familie en werken voorop gezet. In mijn individuele cultuur voelde ik nooit de nood om uit te gaan. Ik zag eerder de nood om iets te kunnen betekenen.

 

Jij vond jouw genot duidelijk in het ondernemen?

Ja, iedere stap voorwaarts is voor mij een overwinning. Of het nu een nieuwe klant is, of het gezicht van dertig studenten die tijdens mijn lezing lachen door het besef dat het mogelijk is om iets te ondernemen. Dat maakt me blij. Ik ben ook dankbaar dat ik kan ondernemen en daardoor inderdaad wat meer financiële middelen heb dan mijn leeftijdsgenoten. Als ik iets leuks wil, dan mag het al eens iets meer kosten.

 

Je hebt een druk leven. Hoe bouw je rustmomenten in?

Ik had mezelf een duidelijke termijn voor ogen gesteld: de eerste 2-3 jaar geen rustmomenten. Ik zat nog in het middelbaar en moest routine zien te vinden. Dat was niet evident, want ik had geen voorbeeld, niet iemand waarbij ik te rade kon gaan en moest dus alles zelf uittesten. Nu kan ik me wel al rustmomenten permitteren. Voor mij is dat eens lekker uit eten gaan of met vrienden en familie rustig samen zitten.

 

Heb je het loon dat je wil?

Het loon is niet prioritair voor mij. Ik wil mijn passie volgen. Uiteraard wil ik winst. Ik ben een ondernemer, dus de logica is dat ik ook winst probeer te maken. Maar die winst zal ik steeds herinvesteren om groter te kunnen worden.

 

Je bent ambassadeur van Young Talent in Action. Wat houdt dat in?

Young Talent in Action is een initiatief van het Verbond van Belgische Ondernemingen en brengt jonge ondernemers en onder meer bedrijfsleiders samen. Een lovenswaardig project dat jongeren inzicht doet krijgen in de werking van grote bedrijven en hen onderdompelt in bedrijfstermen. Het leert jongeren te durven dromen en breidt hun beeld over ondernemerschap uit. Als ambassadeur ondersteun ik Young Talent in Action.

 

Wat is jouw sleutel tot succes?

Ik heb de keuze gemaakt om niet te huilen, maar te werken en heb een goed netwerk uitgebouwd. Bij mij hebben nog twee aspecten zeker meegespeeld in mijn succes. Ten eerste is het de taal. Op zeer jonge leeftijd sprak ik al Nederlands, Frans, Arabisch en Engels. Ik beheerste op mijn vijftiende ook al heel wat ondernemerstermen in die talen en dat was niet wat mensen verwachtten van een vijftienjarige… Ook het feit dat ik zeer te vertrouwen ben, heeft meegespeeld. Of je te vertrouwen bent, is iets wat ondernemers maakt of breekt. Als ik met topondernemers aan de tafel zit, dan zal nadien niemand daar iets van weten.

 

Waar zie je jezelf staan binnen enkele jaren?

Ik hoop dat ik een belangrijke rol kan spelen in onze Belgische economie. Ik werk niet ondoordacht. Ik heb de komende jaren al goed uitgetekend, zodat ik niet uitgeput geraak.

 

Heb je nog tips voor jonge starters

Volg je passie. Het leven is te kort om iets te doen wat je niet graag doet. En geloof in jezelf en straal dat ook uit.

 

Info: www.youngtalentinaction.be

Woensdag 17 April 2019 om 21:0

Mieke Vercruijsse/foto Luc Gordts

// //
// // //
// // // //