Op stage: 5 tips om indruk te maken

Een stage is de ideale voorbereiding op je eerste job, op voorwaarde dat je natuurlijk een positieve indruk nalaat. Hoe doe je dat?

Op stage: 5 tips om indruk te maken

1. Ontspan 

Veel stagiairs proberen wanhopig zichzelf te bewijzen. Als je voortdurend in je achterhoofd houdt dat je na de stage een job zou moeten krijgen, kan je je niet ontspannen. Daardoor kan je niet al je kwaliteiten tonen. Probeer ontspannen te blijven. Dat je als stagiair bent aangenomen, betekent dat je al een selectieprocedure hebt doorstaan.

 

2. Besef dat er andere bedrijven zijn

Denk niet voortdurend dat je tot elke prijs aan de slag moet bij het bedrijf waar je stage loopt. De ervaring die je er opdoet, kan ook interessant zijn voor andere organisaties. Als je dat besef voor ogen houdt, zal je minder krampachtig zijn en dat maakt zeker een goede indruk.

 

3. Doe de extra mijl

De beste indruk zal je maken, als je toont dat je leergierig bent. Steek je handen uit de mouwen en spring ook bij als je vragen krijgt over een domein dat in wezen niets met je stage te maken heeft. In het bedrijfsleven zal je blijk moeten geven van een echte hands on-mentaliteit. Je stage is een ideale gelegenheid om daar alvast op te oefenen.

 

4. Denk na en breng ideeën naar voor

Als stagiair heb je een frisse blik en werk je wellicht samen met mensen  die ook graag van jou iets leren. De kans is groot dat je meer weet over sociale media zoals Twitter en Pinterest dan je collega’s. Je mag daarvoor uitkomen, maar zorg ervoor dat je niet betweterig overkomt. Als je op eigen initiatief informatie aanreikt waar het bedrijf nog niet aan gedacht had of naar bronnen wijst die het bedrijf nog niet gebruikt, dan zal je ongetwijfeld een heel sterke indruk nalaten.

 

5. Respecteer en waardeer je collega’s 

Dat je enthousiast en proactief bent als stagiair ligt voor de hand. Maar probeer niet krampachtig om jezelf te bewijzen. Een stage is uiteindelijk nog altijd bedoeld om te leren. Heb daarom oprechte belangstelling voor de collega’s. Op die manier  toon je respect voor de weg die zij hebben afgelegd sinds ze zelf student of stagiair waren.

Dinsdag 1 Oktober 2013 om 9:41

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //