Op zoek naar een carpoolpartner?

Je wil carpoolen, maar hoe vind je iemand uit je buurt die ook in dezelfde regio als jij werkt? Je bent dus op zoek naar de perfecte match om het ritje van en naar het werk te doen. Een nieuwe app kan hierbij soelaas bieden. Tinder voor carpoolers...

Op zoek naar een carpoolpartner?

Minder brandstofkosten, een gezellig praatje doen in de file en vooral minder auto's op de weg. Dat is de doelstelling van de nieuwe carpoolapp Commuty, een initiatief van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. Momenteel werd de app enkel uitgewerkt voor medewerkers van bedrijven uit Zaventem, Diegem en Evere.

 

Enorme toevloed werknemers

Deze regio is niet toevallig gekozen, want nergens in Vlaanderen is de proportie werknemers versus inwoners groter dan in Machelen (176%) en ook Zaventem (121%) scoort sterk. Die enorme toevloed aan werknemers heeft een zware impact op het verkeer. Het wegvak tussen Machelen en Zaventem krijgt het meest aantal voertuigen te verwerken van heel de Brusselse ring.

 

Economisch beter

“Wij schatten het economische verlies voor bedrijven in onze provincie op zo’n 200 miljoen euro per jaar. Bedrijven dreigen weg te trekken uit Brussel en de Vlaamse rand omdat de verkeersproblemen de werknemers afschrikken. Investeringen in infrastructuur, maar ook slimme maatregelen zoals carpoolen kunnen hierbij helpen”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant.

 

Dé oplossing voor de files

Carpoolen wordt al langer gezien als een oplossing voor de files. 10% carpoolen zou de files al met 40% verminderen. Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts gelooft sterk in carpooling: “Autodelen en carpoolen zijn aan een sterke opmars bezig in het woon-werkverkeer van de Vlaming. Om Vlaanderen op een vlotte en veilige manier bereikbaar te houden, is een efficiënt verplaatsingsgedrag zoals carpooling meer dan ooit nodig.”

 

Pioniersbedrijven

Heel wat grote bedrijven uit de regio stapten intussen mee in het verhaal. Het gaat onder andere over 3M, Athlon, Cofinimmo, Eurofiber, G4S, Johnson&Johnson en Deloitte. Het is de eerste keer dat er over bedrijfsgrenzen heen een carpool op deze manier wordt georganiseerd. Hopelijk volgen er nog veel.

Zaterdag 17 Juni 2017 om 17:0

Mieke Vercruijsse

// //
// // //
// // // //