Op zoek naar een job? Pas op voor online oplichters!

Je bent op zoek naar je droomjob en je hebt er werkelijk alles voor over om die zo snel als mogelijk te bemachtigen. Opgelet echter: zoals steeds zijn er ook op de arbeidsmarkt malafide individuen die misbruik maken van  jouw verlangen naar die droomjob.

Op zoek naar een job? Pas op voor online oplichters!

Het feit dat het rekruteringsproces vandaag grotendeels verloopt via online kanalen heeft ervoor gezorgd dat sujetten met kwalijke intenties zich ook op de arbeidsmarkt zijn gaan bewegen. Een internet connectie en een inderhaast opgezette website: dat is ongeveer alles wat er vandaag nodig is voor diegenen die willen profiteren van mensen op zoek naar een job. Met de volgende tips blijf je alvast buiten schot van dit soort charlatans.

 

Moraal van het verhaal

Het is tegenwoordig niet bepaald makkelijk om nog een onderscheid te maken tussen wat echt en fake is op de online arbeidsmarkt. Bedriegers kopiëren letterlijk hele (job)sites en sturen je daarbovenop zogenaamd officiële e-mails met jobaanbiedingen dat het niet meer mooi is. Sterker nog: net zoals zoveel mensen krijg je waarschijnlijk dagelijks dit soort e-mails in de bus. Moraal van het verhaal: het internet maakt op een pijnlijke manier zichtbaar hoeveel malafide individuen er wereldwijd het dagelijks gemunt hebben op welwillende mensen, ook diegenen op zoek naar een job.

 

Vertrouwelijke informatie

Oplichters op de arbeidsmarkt zullen je het vaakst via e-mail trachten te benaderen. Een eerste indicatie is gebrekkig taalgebruik, vaak door online vertaalsoftware gehaald, waardoor de e-mail in kwestie ongelooflijk knullige taal bevat. Wegkieperen die handel en zeker niet op de links in de e-mail klikken. Vaak leiden ze je naar een site waar je gevraagd wordt om vertrouwelijke informatie in te vullen waarmee verlakkers dan aan de slag kunnen. Soms wordt ook een som geld gevraagd als voorschot op het sollicitatieproces. Helemaal te gek en absoluut een indicatie om de e-mail in kwestie zo snel als mogelijk in je prullenbak te laten verdwijnen. Ook kan je door het klikken op een link of een knop in dit soort e-mails een mechanisme in gang zetten dat kwaadwillige software (malware in het jargon) op je computer installeert en dies meer. Wees dus alert bij elke e-mail rond mogelijke jobaanbiedingen die in jouw elektronische brievenbus valt. Check steeds het adres van de afzender. Dat kan je makkelijk doen door even bovenaan de e-mail in kwestie (bij het veld 'Afzender') te kijken. Is dat niet het gebruikelijke adres, dan weet je hoe laat het is.

 

Gewiekst

Denk daarenboven niet dat je elke malafide e-mail rond mogelijke jobaanbiedingen onmiddellijk zal herkennen. Oplichters gaan immers heel gewiekst tewerk en kopiëren vaak hele templates van de meest bekende job- en professionele netwerksites. E-mails die zo de ronde doen, zijn bijvoorbeeld kopieën van e-mails afkomstig van sites als LinkedIn met de gebruikelijke knoppen in exact dezelfde kleuren en met een identieke opmaak zoals je die doorgaans via die sites ontvangt. Wanneer je in zo'n mail echter met je muis over de aan te klikken knoppen beweegt (niet op de knoppen klikken ! ) dan zie je onderaan je scherm doorgaans een link naar een onbekend adres in plaats van het gebruikelijk adres van die job- of netwerksite. Klik dus nooit zomaar in dit soort e-mails maar verifieer eerst de herkomst ervan. Voor Facebook en andere populaire sites idem dito: check altijd grondig de herkomst van je e-mails en klik nooit zomaar op attachments in de e-mails in kwestie.

 

Duistere adressen

Dingen die je sowieso nooit online moet prijsgeven zijn je adresgegevens of de gegevens van je bankkaart tenzij je je natuurlijk op officiële sites begeeft om bijvoorbeeld een online aankoop te doen. Geef ook geen informatie buiten de info die normalerwijze in je CV voorkomt. Jobaanbiedingen die komen via duistere e-mail adressen of van (zogenaamde) officiële jobsites en waarvan het e-mail adres er ééntje is via Gmail, Hotmail, Yahoo, .... kan je best ook wantrouwen. Het is immers sterk te betwijfelen dat een zichzelf respecterende jobsite of een gerenommeerd rekruteringsagentschap dit soort adressen gebruikt. Kijk ook uit naar kopieën van officiële sites waarbij de domeinnaam weliswaar de naam van de officiële site is maar de domein extensie verwijst naar een vreemde bestemming anders dan de .com extensie. Heel veel officiële job- en netwerksites hebben dit soort domein extensies weliswaar in gebruik maar wees toch op je hoede voor andere extensies dan de .com extensie. Tot slot zijn er nog de meest doorzichtige valse online jobaanbiedingen die je bijvoorbeeld een fabelachtig salaris beloven. Voor bepaalde topfuncties kan dat uiteraard wel, maar de rekrutering van dit soort vacatures loopt meestal via discrete - vaak offline, via headhunter agentschappen - kanalen. 

Dinsdag 22 Oktober 2013 om 11:1

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //