Op zoek naar je eerste job? Stoom je klaar onder de zon!

Ben je afgestudeerd en ga je in september de arbeidsmarkt op? Dan is het geen slecht idee om deze zomer al wat ​professioneel ​zelfvertrouwen op te bouwen. 

Op zoek naar je eerste job? Stoom je klaar onder de zon!

Heel wat beginnende werknemers komen bij het solliciteren in een catch-22 terecht. Ze worden gevraagd naar hun werkervaring, maar die hebben ze uiteraard nog niet. Toch kan je daar als starter zelf een mouw aan passen. Kies in de zomer een relevante vakantiejob uit die je al wat concrete ervaring geeft. Wil je in een klassiek kantoor gaan werken, snuif de sfeer dan al op door ergens administratieve taken te verrichten. Heb je een positie in de retail op het oog, dan kan een functie als rekkenvuller juist heel interessant zijn. Zet wel duidelijk op je CV welke specifieke vaardigheden je bij een vakantiejob hebt geleerd.

 

Ook werkvakanties staan goed op je CV. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een taalcursus dicht bij huis, een stage in Europa of vrijwilligerswerk aan de andere kant van de wereld. Wat het ook wordt, op zo’n werkreis leer je heel wat nieuwe mensen kennen, je doet er tonnen (levens)ervaring op en komt als een ander mens terug. Tijdens de sollicitatieprocedures zal je vanzelf sterker in je schoenen staan.

 

Werkervaring is belangrijk, maar ook niet alles. Waar het vooral om draait, is of de werkgever jou als een aanwinst beschouwt voor het bedrijf. En ook dat heb je deels zelf in de hand. Maak gebruik van je zomerse relax-modus om uit te vissen waar je meerwaarde ligt. Met je startersvrienden kan je bijvoorbeeld elkaars sterktes en zwaktes analyseren op een zonnig terrasje. Zo maak je van de nood een deugd en komen jullie beter voorbereid aan de start.

 

Op datzelfde terrasje kan je een 'voorstudie' van het werkleven maken, maar dan met vrienden die al werken. Zij kunnen je uitleggen hoe ​hun leven er ​sinds die eerste job uitziet. Om hoe laat staan ze op? Wat zijn hun taken op het werk? Hoe verloopt het contact met de collega’s en de bazen? Kunnen ze voldoen aan de verwachtingen? Hoe voelt het om financieel onafhankelijk te zijn? Hoe meer jij weet van het werkleven, hoe realistischer je eigen verwachtingen zijn op een sollicitatiegesprek.

 

Last but not least: geniet van je laatste lange zomer voor je begint met solliciteren. Als starter liggen de vakantiedagen niet voor het rapen, dus probeer nu al wat energie te tanken. Het is ook beter om ontspannen en met een kleurtje toe te komen op een sollicitatiegesprek, dan lijkbleek en onder de stress.​

Woensdag 20 Juli 2016 om 20:7

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //