Oprichter LinkedIn: "Een job voor het leven? Die tijd is voorbij"

Reid Hoffman, een van de oprichters van de succesvolle netwerksite LinkedIn, heeft een boek geschreven voor starters. In 'The start-up of YOU' neemt hij afstand van het oude idee dat we onze passie moeten volgen in ons beroepsleven.

Oprichter LinkedIn:

Je passie volgen was goed advies in een tijdperk waarin een job voor het leven de norm was. Maar die tijd is voorbij, stelt Hoffman. Jonge mensen worden aan de lopende band geconfronteerd met nieuwe kansen, en het is de normaalste zaak van de wereld geworden om in één leven meerdere carrières uit te bouwen.

 

Flexibiliteit

En dat is een goede zaak, stelt Hoffman. In het begin van je professionele leven heb je misschien wel een idee van wat je passie zou kunnen zijn, maar de meesten ontdekken pas gaandeweg waar ze echt goed in zijn. Het komt er dus op aan om flexibel genoeg te blijven om je aan te passen aan nieuwe professionele omstandigheden.

 

Eerst proberen 

Uiteindelijk komt het erop neer dat “je pas weet wat het beste plan is als je het ook effectief uitprobeert." Hoffman zelf begon in de academische wereld, werkte een tijdlang voor Apple en probeerde daarna zonder veel succes een reeks bedrijfjes uit de grond te stampen. Na jaren van proberen groeide het besef dat hij zich moest toeleggen op het verbinden van grootscheepse sociale dynamiek en psychologie. Vandaag is LinkedIn veruit het grootste professionele netwerk ter wereld.

 

Plan B én C

Zoals veel muzikanten in een hele reeks bandjes spelen, kan je nevenprojecten opstarten. Zo kan je in alle rust uitzoeken wat de mogelijkheden zijn, en of je er genoeg lol in hebt om er ooit je beroep van te maken. De auteur geeft wel de raad om iets achter de hand te houden bij je zwerftocht op de arbeidsmarkt. Als je alles in een risicovolle onderneming stopt, is het wel zo fijn dat je tijdelijk opnieuw bij je ouders kan wonen als het niet loopt zoals gepland.  

Maandag 12 Maart 2012 om 17:4

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //