Pas afgestudeerd: hoeveel zal je verdienen?

Nee, in je eerste job is geld niet je belangrijkste drijfveer. Toch wil je als starter een eerlijk loon verdienen, helemaal in lijn met je capaciteiten. Op hoeveel mag je ongeveer rekenen?

Pas afgestudeerd: hoeveel zal je verdienen?

Ga ervan uit dat je met een bachelordiploma 1.750 à 2.000 euro bruto zal verdienen. Wie een masterdiploma kan voorleggen, mag voor zijn eerste baan rekenen op 2.000 à 2.250 euro bruto. Die gemiddelde lonen zijn zeker van toepassing als je terecht komt in marketing en communicatie, hr, sales, financiën of administratie.

 

De toppers: ingenieurs, juristen en leerkrachten

Sommige beroepsgroepen verdienen al van bij de start beter dan gemiddeld. Juristen met een bachelordiploma bijvoorbeeld mogen rekenen op 2.000 à 2.500 euro bruto. Voor masters in de rechten is een startloon van 2.500 à 2.800 niet uitzonderlijk. Voor ingenieurs  gaan de lonen in dezelfde richting (2.500 euro voor industrieel ingenieurs, 2.800 euro voor burgerlijk ingenieurs). Wie een technisch of ict-diploma kan voorleggen, mag eveneens enkele honderden euro’s extra verwachten. Verrassend, ook als startende leerkracht verdien je meer dan gemiddeld.  Zo mogen leraren kleuter- en lager onderwijs uitgaan van 2.300 euro bruto; masters die aan de slag gaan in het secundair onderwijs zien op hun loonstrookje 2.900 euro bruto verschijnen. Hou er wel rekening mee dat je loon in de jaren daarna niet zo snel zal stijgen als in andere beroepsgroepen. Ook het pakket aan extralegale voordelen zal beperkter zijn dan wanneer je bijvoorbeeld in de privé start.

 

De kneusjes: logistiek

Omgekeerd zal je in sommige functies of sectoren moeten uitgaan van een iets lager startloon. Kom je in de logistiek terecht, dan kan het zijn dat je als bachelor tevreden zal moeten zijn met een startloon van 1.500 euro bruto. Het loon van een master zal schommelen tussen 1.750 en 2.250 euro bruto.

 

Van bruto naar netto: hoeveel hou je over?

Denk eraan: voor je loon op je rekening komt, gaan er nog allerlei sociale en fiscale bijdragen af. Al naargelang jouw situatie (wel/geen kinderen ten laste, wel/geen bedrijfswagen…) zal je netto iets meer of minder overhouden.

 

Securex maakte alvast enkele simulaties:

1.750 euro bruto= 1.229,56 euro netto
2.000 euro bruto = 1.344,66 euro netto
2.250 euro bruto= 1.441,75 euro netto

 

Cijfers: Securex, USG Innotiv, Zorgnet Vlaanderen, departement Onderwijs

Maandag 23 Juni 2014 om 0:0

Kari Van Hoorick & Hermien Vanoost

// //
// // //
// // // //