Passe-partoutwoorden die je beter niet op je cv zet

Bij ons weten is er nog een doctoraat aan gewijd maar het zou wel een interessant onderwerp kunnen zijn: welke zijn de meest gebruikte woorden in jobadvertenties en is er in de loop der jaren ook een evolutie te merken in het gebruik daarvan? 

Passe-partoutwoorden die je beter niet op je cv zet

Feit is dat een aantal veelal Engelse termen heel vaak terugkomen. De verleiding is groot om ze ook in je cv of in je motivatiebrief te gaan opnemen. Maar het is veel beter om dat te vermijden en gewoon met duidelijke voorbeelden aan te tonen dat je over de kwaliteiten beschikt waarnaar die termen verwijzen.
 

Lege dozen….
Je kent ongetwijfeld ook de woorden die tegenwoordig blijkbaar de ideale kandidaten voor een job beschrijven “teamplayers die zelfstandig kunnen werken, “doelgericht en proactief”, “resultaatgericht”, “creatie”, “accuraat” “pragmatisch”, “bereid om hard te werken en bij te leren”, “leidinggevende capciteiten”, en “out of the box denken”. Dit soort beschrijvingen komen steeds vaker voor in vacatures en bijna logischerwijze ook op de cv’s van de kandidaten die op deze vacatures reageren. Het is best mogelijk dat ze op een bepaald ogenblik iets wezenlijks zegden over de functies of de kandidaten, maar ondertussen zijn ze zo vaak gebruikt en zo uitgehold dat het eigenlijk lege dozen zijn.

 

…die je best niet te veel gebruikt in je cv of in je motivatiebrief 

Daarom kan je deze inhoudsloze termen beter zoveel mogelijk vermijden. Ze voegen weinig tot niets toe aan je cv en doordat iedereen ze al gebruikt, ken je er jezelf ook niet mee onderscheiden. Sterker nog, ook sommige rekruteerders hebben ze inmiddels zo vaak gehoord dat ze eerder in je nadeel dan in je voordeel gaan spelen. Je onderscheidt jezelf er ook niet mee. Juist omdat iedereen ze gebruikt, worden het holle, betekenisloze kreten die niets over jou zeggen en in sommige gevallen zelfs tegen je gaan werken in plaats van voor je. Daarvoor zouden ze natuurlijk ook wel de hand in eigen boezem moeten steken, want ze blijven zich zelf ook vaak schuldig maken aan het gebruik van die holle termen en dan is het eigenlijk niet onlogisch dat je als kandidaat die termen voor een stuk overneemt om toch maar de betrokken job te krijgen.

 

Overtuig met voorbeelden

Hoe moet je dan wel aantonen dat je over de vereiste eigenschappen beschikt zonder deze uitgeholde termen te gebruiken? Gewoon door voorbeelden te geven. Zeg niet dat je creatief bent maar toon het door van je cv een origineel filmpje te maken. Zeg niet dat je leidinggevende capaciteiten hebt, maar leg uit dat je, toen je als student in de horeca werkte een procedure hebt uitgetekend die de andere jobstudenten in staat stelde de klanten sneller te bedienen. Zeg niet dat je resultaatgericht bent maar geef aan dat je in een vorige job als accountmanager de omzet in twee jaar met 20% hebt doen stijgen.

Dinsdag 18 Maart 2014 om 10:58

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //