Pendelen naar het werk: hoe ver is te ver?

Van alle Europeanen zijn de Belgen het langst onderweg naar het werk. Urenlang gesandwichet op een overvolle trein zitten die vervolgens met vertraging op bestemming komt oftewel in de wagen oneindig fileleed trotseren. De vraag die elke gezonde mens zich daarbij stelt is: hoe ver is te ver?

Pendelen naar het werk: hoe ver is te ver?

Belgische werknemers zijn gemiddeld 40 minuten onderweg naar het werk (enkel traject). Daarmee voeren ze de Europese ranglijst aan. Duitse en Franse werknemers vervolledigen de Europese top 3 met respectievelijk 33 en 31 minuten reistijd. Doe jij er zelf anderhalf uur over, dan zit je een flink stuk boven het gemiddelde. En dus doe je er goed aan je af te vragen of het dat allemaal wel waard is. Veel hangt uiteraard af van hoe je het traject zelf ervaart. De één vindt een uurtje pendelen perfect haalbaar, de ander haalt er zijn neus voor op. Los van dat subjectieve gevoel van tijd zijn er een aantal dingen die je best in overweging neemt.

 

In Brussel verdien je meer

Een eerste is uiteraard het salaris. Woon je in Brussel, dan zit je op dat vlak op rozen. De best betaalde jobs vind je immers in de hoofdstad. Ook in Vlaams-Brabant, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Waals-Brabant verdien je bovengemiddeld. Ver reizen voor je werk, lijkt dan ook niet aangewezen. Woon je in Limburg of West-Vlaanderen, dan kan pendelen naar de hoofdstad of een andere provincie je een aardige duit extra opleveren. Hou er wel rekening mee dat je dan dagelijks makkelijk drie uren onderweg zal zijn. De vraag die je je dan ook steeds moet stellen: weegt de investering (je werk en de tijd die je erin investeert om je er naartoe te begeven) op tegen de opbrengst (je salaris)?

 

Sommige jobs vind je alleen in de grote steden

Daarnaast kan ook de bijzondere werksfeer, de bedrijfscultuur of de specifieke jobinhoud ervoor zorgen dat je het nodige pendelleed erbij moet nemen. Sommige jobs/sectoren/bedrijven vind je nu eenmaal alleen in de grotere steden of zijn gebonden aan een specifieke regio. Aan jou om uit te maken welke je ambities zijn en wat je ervoor over hebt. Is het alleen de werksfeer en de collega’s die je aan je bedrijf binden, dan loont het zeker de moeite om in je eigen buurt werk te zoeken. Een goede werksfeer kan je immers ook in je eigen regio vinden, gewoon een kwestie van even wennen en je nieuwe collega's leren kennen, toch?

 

Populariteit regionale jobsites

Los van het hele discours over wat een zinvolle pendelafstand is, kunnen we stellen dat er wel wat aan het veranderen is. Dat blijkt bijvoorbeeld duidelijk uit het zoekgedrag van mensen die uitkijken naar een (nieuwe) baan. Regionale jobsites zoals streekpersoneel.be zijn immers populairder dan ooit. Het is duidelijk: dat extra halfuurtje slaap 's morgens gekoppeld aan minder files, minder stress en het comfort van professionele nabijheid zet heel veel mensen vandaag aan het denken. Een job dichter bij je huis, een woning dichter bij je werk: overweeg het zeker allemaal als je het gehad hebt met al dat pendelen. 

Dinsdag 9 Juli 2013 om 10:17

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //