Powertips die je helpen om de job te krijgen

Wij zullen nooit beweren dat solliciteren makkelijk is. Soms lijken die gesprekken wel op een loterij waarmee een flinke portie geluk is gemoeid. Maar tegelijk heb je toch zelf veel in de hand. Hou deze powertips in het achterhoofd en je scoort meteen op je eerste sollicitatiegesprek!

Powertips die je helpen om de job te krijgen

Investeer tien minuutjes extra

Je opladen voor het zoveelste jobinterview is moeilijk, maar wel noodzakelijk. Bij elk eerste gesprek moet je opnieuw hetzelfde enthousiasme tonen: Ik-wil-die-job! Kom ruim op tijd en investeer tien minuutjes extra om jezelf af te zonderen en op te peppen voor het gesprek.

 

Plan je afspraak slim in

Dat wil zeggen: op dinsdag, woensdag of donderdag om 11u. Volgens onderzoek zou dat het beste tijdstip zijn voor een sollicitatiegesprek. Je vermijdt er de eindjes van de week mee (maandag of vrijdag), maar ook de eindjes van de dag (9u of 17u). Bovendien is de lunchtijd nog veraf: net voor de middag is de interviewer hongerig, net na de middag is hij/zij slaperig.

 

Ken de juiste naam

Onthou de naam van de jobinterviewer en gebruik die ook tijdens het gesprek. Staar niet naar je handen of het plafond, maar kijk de persoon voor jou aan. Een persoonlijke connectie, hoe klein ook, verhoogt je kansen om aangenomen te worden.

 

Neem je strijdwapens mee

Een goede voorbereiding is het halve werk. Breng een map mee met daarin je portfolio, extra kopieën van je CV, informatie over de jobfunctie en notitiepapier. Zo kom je goed voorbereid en dus professioneel over.

 

Maak het concreet

Kijk goed naar de lijst van gevraagde jobvereisten, en verbind elke eis met jezelf: je karaktereigenschappen, je werkervaring, je eerdere successen. Hoe meer je je sterke punten concreet kan staven, hoe beter. Vermijd lange, wollige antwoorden die de interviewer gaan vervelen.

 

Hou je oren open

Luister goed naar de volledige vraag vooraleer je antwoord geeft. Laat de interviewer altijd uitspreken. En blijf van begin tot eind gefocust, zodat je de draad niet verliest en moet vragen “of u de vraag nog eens kan herhalen”. Aarzel ook niet om zelf vragen te stellen, zo toon je je betrokkenheid.

 

Gebruik de juiste lichaamstaal

Voorbeelden van hoe het wel moet: glimlachen, rug rechten, een stevige hand geven, oogcontact maken, aandachtig knikken. Voorbeelden van hoe het niet moet: met je pen spelen, kauwgom kauwen, aan je haar prutsen, je gezicht aanraken, in je stoel schuifelen.

 

Eindig met een dankjewel

Bedank de interviewer voor zijn tijd en herhaal je interesse in de jobfunctie. Door te eindigen met een positieve noot kan je er binnenkort misschien beginnen.

Woensdag 12 Juli 2017 om 13:30

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //