Propere lucht op kantoor dankzij planten

Wil je de sfeer op je werk opkrikken? Daarvoor hoef je niet noodzakelijk geld uit te geven aan peperdure dinertjes of een teambuildingweekend in de Ardennen. Het kan ook door…planten in huis te halen.

Propere lucht op kantoor dankzij planten

Wie zich vijf minuten in het onderwerp verdiept, zal ervan schrikken hoeveel schadelijke stoffen er aanwezig zijn op een doorsnee kantoor. Niet dat iemand zich daar echt druk om maakt, maar wie had zich ooit druk gemaakt over fijn stof vóór de discussie over de Lange Wapper zo hoog oplaaide? Het is gewoon een feit dat de lucht in een kantoorruimte niet altijd van de beste kwaliteit is.
In de meeste werkruimtes wordt weliswaar al jaren niet meer gerookt, maar dat neemt niet weg dat er nog altijd veel schadelijke stoffen aanwezig zijn. De toners van kopieerapparaten en printers vervuilen bijvoorbeeld de lucht, maar ook het tapijt kan een bron van schadelijke gassen zijn, net als beeldschermen en zelfs papieren handdoeken!

 

Hoofdpijn en geïrriteerde ogen

Nu zal het met de gezondheidsrisico’s wel meevallen als je niet dagenlang met je neus in de klep van de printer hangt, maar het is een feit dat immens veel kantoorwerkers regelmatig last hebben van hoofdpijn of geïrriteerde ogen. Het raam wijd open gooien kan een oplossing bieden, tenzij het verkeer daar voorbij raast.
Gelukkig kan je de frisse buitenlucht ook naar binnenhalen door simpelweg planten te kopen of te leasen. Geen overbodige luxe, want wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat één op de drie kantoren binnen de Europese Unie niet aan de normen voor de luchtkwaliteit op de werkplek voldoet.

 

Vaker ziek

Verontreinigde lucht maakt helder denken een stuk moeilijker. Meer nog: het aantal dagen ziekteverzuim ligt duidelijk hoger in bedrijven waar de luchtkwaliteit te wensen overlaat. Met de juiste planten op de werkvloer wordt een groot deel van de schadelijke stoffen weggefilterd, en bovendien ziet het er ook nog eens een stuk fraaier uit. De productiviteit zal erop vooruitgaan, net als de sfeer.
Wie het niet ziet zitten om de planten zelf te verzorgen, kan tegenwoordig probleemloos een bedrijf inhuren dat regelmatig iemand langs stuurt om het nodige te doen. Zelfs als er weinig daglicht binnenvalt, is het mogelijk om planten te houden. In extreme gevallen worden ze na verloop van tijd vervangen door verse exemplaren, zonder extra kosten .

Voor meer info: www.healthygreenatwork.org

Maandag 12 Oktober 2015 om 11:55

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //