Rechten en plichten als huurder

Er komt een tijd in (bijna) ieders leven dat je je eigen stekje wil. Meestal begin je met het huren van een leuke plek ergens in de buurt van je werk of misschien wel je lief. Bij het huren van een woongelegenheid komen echter ook een aantal specifieke rechten en plichten kijken. Wij zetten graag de belangrijkste feiten voor jou op een rijtje.

Rechten en plichten als huurder

* Het is belangrijk dat je je huurwoning gebruikt waarvoor ze bestemd is. Om in te wonen dus. Tenzij anders beschreven in het huurcontract mag je er dus geen andere activiteiten uitoefenen zoals bijvoorbeeld een winkeltje uitbaten.

 

* Trek je voor twee maanden richting zon, zee en strand tijdens de jaarlijkse grote vakantie? Weet dan dat je je huurwoning niet mag onderverhuren aan familie of vrienden om zo een centje bij te verdienen.

 

* Woon je eerst alleen en komt later ook je partner bij je inwonen ? Dan is het belangrijk dat je dat meldt aan de verhuurder, aan je verzekeraar en ook je energie- en waterleverancier.

 

* Voor je je intrek neemt in je huurwoning zal de verhuurder in principe een plaatsbeschrijving opmaken in samenspraak met jou. Die bepaalt de staat van de woning op het moment dat je er gaat wonen. Het is belangrijk dat je de woning in die toestand houdt. Wanneer je na verloop van tijd immers de huurwoning definitief verlaat (omdat je bijvoorbeeld een leukere stek hebt gevonden) en uit de vergelijking met de initiële plaatsbeschrijving blijkt dat er bepaalde beschadigingen zijn opgetreden, dan kan de huurwaarborg die je initieel hebt betaald (deels) worden ingehouden om die schade te herstellen.

 

* Kleine herstellingen als een lekkende kraan, een wc-spoelsysteem dat blijft lopen en het jaarlijkse onderhoud van de verwarmingsinstallatie zijn jouw verantwoordelijkheid. Meestal vermeldt jouw huurcontract tot waar jouw verantwoordelijkheid op dat vlak gaat.

 

* De verhuurder zal een woningverzekering afsluiten voor zijn verantwoordelijkheid als eigenaar en verhuurder van de huurwoning die jij betrekt. Jij zal op jouw beurt echter ook een woningverzekering dienen af te sluiten om jouw verantwoordelijkheid voor de huurwoning te dekken in geval van brand, waterschade en andere omstandigheden. Best laat je in die woningverzekering ook je inboedel verzekeren tegen diefstal, brand, ... Dat bekijk je best allemaal in samenspraak met jouw verzekeraar.

 

* Trek je in in je nieuwe woning ? Vergeet dan ook niet om je adres te wijzigen bij de dienst bevolking van jouw gemeente.

Dinsdag 2 Februari 2016 om 20:0

// //
// // //
// // // //