Samenwonen en samenwonen is twee

Na je studentenjaren is eindelijk écht gaan samenwonen met je lief een logische stap. En omdat niet iedereen zin heeft om te trouwen, is het nuttig om te weten wat je rechten en plichten zijn als je 'gewoon' samenwoont en hoe je zelf wat meer veiligheid kan inbouwen.     

Samenwonen en samenwonen is twee

Als je niks onderneemt om je relatie officieel te maken, beschouwt de overheid je als feitelijk samenwonend. Ieder van jullie blijft eigenaar van zijn of haar eigen spullen en inkomsten. Daar is weinig mis mee, tenzij een van beide partners onverwacht overlijdt. Want in dat geval is de andere partner niet de erfgenaam van bijvoorbeeld een gezamenlijk aangekocht huis.

 

Daar kan je een paar dingen aan doen: één optie is een testament opstellen, waarin je duidelijk opschrijft hoe je je zaken wil regelen als je ooit iets overkomt. Dat kan je helemaal zelf doen of met de hulp van een notaris, zolang je regeling niet ingaat tegen de regels van het erfrecht. Zelfs als je een testament hebt, betaalt je partner meer successierechten op de erfenis dan bij een huwelijk of voor wie wettelijk samenwoont.

 

Een tweede mogelijkheid is het samenlevingscontract, waarin je onder meer kan vastleggen welke spullen van wie zijn, hoe je de gezamenlijke financiën regelt en wat er moet gebeuren met de erfenis. Zo'n contract moet je laten bekrachtigen door een notaris. Het grote verschil met het huwelijk is dat je elkaars vrijheid er niet mee kan beperken. Je belooft elkaar dus geen eeuwige trouw.  

 

En het wordt nóg ingewikkelder, want je kan ook nog kiezen voor wettelijk samenwonen! Als je bij de gemeente laat vastleggen dat je wettelijk samenwoont, brengt dat een aantal rechten en plichten met zich mee. De beide partners mogen alleen samen beslissen om de gezinswoning te verkopen of verhuren en moeten samen bijdragen aan het huishoudelijke budget.

 

Minder leuk is dat je partner kan gedwongen worden om schulden die betrekking hebben op het gezin terug te betalen als jou iets overkomt. Ook de erfrechten zijn beperkt tot het vruchtgebruik van jouw helft van het huis en de inboedel. En dat kan je dan weer veranderen door aanvullend een samenlevingscontract af te sluiten.

 

Info: www.wikifin.be

Dinsdag 2 Februari 2016 om 21:30

// //
// // //
// // // //