Schoolverlater: hoe snel scoor jij een job?

Het schoolverlatersrapport van de VDAB is er. In 2017 verlieten 72.776 jongeren de schoolbanken. Eén jaar later was nog 8,9 % ingeschreven als werkzoekende. Welke studierichtingen geven het meeste kans om onmiddellijk werk te vinden en welke niet? Gostarters maakt jouw huiswerk.

Schoolverlater: hoe snel scoor jij een job?

Professionele bachelor

 

Bij de professionele bachelors doen studierichtingen binnen de zorgsector het opvallend goed. Er is grote vraag naar personeel in de zorgsector en dat uit zich met een werkzoekenden percentage van 1,4% één jaar na het afstuderen. Ook Industriële wetenschappen, Technologie en Handelswetenschappen zijn richtingen waarbij jongeren snel werk vinden.

 

Minder goed scoren richtingen zoals Beeldende vormgeving met 13 % werkzoekenden na één jaar en de richting Pop- en rockmuziek met 22 % werkzoekenden.

 

Academische bachelor en Master

 

Jongeren met een academische bachelor worden aangemaand verder te studeren om hun opleiding af te ronden. 7,3 % van de jongeren die op de arbeidsmarkt komt met een academische bachelor is na één jaar werkzoekend.

 

3,3 % van de afgestudeerden met een masterdiploma zijn na één jaar nog steeds werkloos. De richting Audiovisuele en beeldende kunst scoort het slechtst: hier zijn 14,5 % na één jaar nog niet aan de slag.

 

De topper onder de masterdiploma's? De opleiding Tandheelkunde: 100 % van de afgestudeerde tandartsen heeft na één jaar werk gevonden. De medische sector is hier overduidelijk de winnaar: de richting geneeskunde is erg in trek met slecht 0,2 % werkzoekenden, daarna volgt Bewegings- en revalidatiewetenschappen met 0,7 % en Farmaceutische wetenschappen met 1 % werkzoekenden na één jaar.

 

Conclusie?

 

Hoe hoger de scholingsgraad, hoe kleiner het werkzoekersaandeel. Slecht 3,3 % van de afgestudeerden met een masterdiploma op zak zijn na één jaar nog werkzoekende. Een goede aansluiting op de arbeidsmarkt is dus gegarandeerd. Bij schoolverlaters met een diploma BUSO of BSO ligt dat aantal tussen de 33,7 en 28,4 %.

Bron: https://www.vdab.be/sites/web/files/doc/schoolverlaters/schoolverlatersrapport2019.pdf

Maandag 1 Juli 2019 om 14:0

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //