Sluit een I-deal met je baas!

Steeds meer bedrijven zijn zich ervan bewust dat ze hun talenten moeten koesteren. Ze introduceren regels om hun medewerkers ervan te verzekeren dat ze niet altijd bereikbaar moeten zijn, denk maar aan de recente aankondigingen van BMW en Volkswagen. Kan je van dit momentum profiteren en een I-deal af te sluiten, met een akkoord voor een job die precies op je maat is gesneden?

Sluit een I-deal met je baas!

De jongste tijd maken diverse berichten duidelijk dat werkgevers in toenemende mate beseffen dat ze zorgvuldiger met hun talenten moeten omspringen. Het lijkt erop dat ze de boodschappen over het toenemende aantal burnouts, de hartenkreet waarin presentatrice Erika Van Tielen smeekte om meer feedback, en de bezorgdheid die medewerkers uiten over het feit dat het toch moeilijk kan dat ze altijd en overal bereikbaar zijn, wel degelijk hebben gehoord. Misschien is het daarom wel het moment om met jouw werkgever eens te bekijken of er geen I-deal voor jou in zit.  

 

Uniforme werkregeling is oubollig

Een recente wetenschappelijke studie, die verschenen is in Journal of Management Studies geeft aan dat het belangrijk is dat bedrijven talent aan zich binden met I-deals. Die zouden in de plaats moeten komen voor de uniforme werkregeling die de meeste organisaties nu nog hanteren. Een I-deal staat eigenlijk voor idiosyncratic deal: een vrijwillige, persoonlijke afspraak op maat van de werknemer die afwijkt van de standaardafspraken maar die met de werkgever individueel onderhandeld wordt om een win-win situatie te bereiken. Een eenvoudig voorbeeld is dat je op woensdagnamiddag thuis blijft om de kinderen op te vangen, maar op de andere dagen een uurtje langer werkt. Maar het kan ook zijn dat je in ruil voor anderhalve vrij in de week op zaterdag werkt. En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden. 

 

Beter gemotiveerd

Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat medewerkers die een individuele deal met hun werkgever kunnen sluiten sterker gemotiveerd zijn en bijvoorbeeld ook bereid zijn om te blijven werken na de pensioengerechtigde leeftijd. Kortom: aangezien ook bedrijven erbij winnen, zou men kunnen denken dat I-deals een must zullen worden. Maar zo eenvoudig liggen de kaarten natuurlijk niet. Noch in kleine, noch in grote organisaties kan het immers de bedoeling zijn dat het individuele belang voorrang krijgt op het collectieve belang. Want net zo min als een voetbalteam op die manier een match kan winnen, kan een organisatie zo de concurrentie voor blijven.  Als iedereen zijn eigen zin gaat doen en niemand nog rekening houdt met de collega’s is het hek van de dam. Ook resultaten zijn belangrijk. Zonder het over de resultaten te hebben, kunnen geen I-deals worden afgesloten. Er moeten duidelijke afspraken zijn over de verwachtingen en de doelstellingen en het is ook zo dat onder resultaat niet enkel de output wordt verstaan, maar ook de manier waarop het wordt behaald.  

 

Hoe pak je het aan?

Wil je een I-deal afsluiten, dan moet je, voor je met je verantwoordelijke of de hr-dienst gaat praten, dus best eerst duidelijk in kaart brengen dat het echt voor beide partijen een win-win is. Geef duidelijk aan dat je goed begrijpt dat het belang van de organisatie voor gaat op je eigen belang en toon dat je met je voorstel rond de I-deal dat collectieve belang niet in het gedrang brengt. 

Dinsdag 11 Maart 2014 om 11:50

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //