Sneller via de fietssnelwegen

De autosnelwegen kennen we allemaal, maar wist je dat er ook fietssnelwegen zijn over heel Vlaanderen? Op termijn zou Vlaanderen 2.400 kilometer fietssnelwegen tellen. Heerlijk toch om je met de fiets snel te kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld naar het werk.

Sneller via de fietssnelwegen

Fietssnelwegen of fietsostrades zijn fietsroutes tussen steden die tot 15 tot 20 km van elkaar liggen. Ze brengen je vlot, veilig en comfortabel over langere afstand waar je moet zijn.

 

Korte afstanden

Meer dan 30% van de Vlamingen woont op minder dan 7,5 kilometer van het werk. En de meeste verplaatsingen zijn korter dan 15 kilometer. Bij zulke afstanden ben je met de fiets vaak sneller ter plaatse dan met de auto of het openbaar vervoer.

 

Verbinding tussen belangrijke punten

De fietssnelwegen vormen, samen met andere fietsroutes, een bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Ze gaan dus over de gemeentegrenzen heen en verbinden belangrijke punten, zoals scholen, bedrijventerreinen, ziekenhuizen, stations en winkels met elkaar.

 

Netwerk van 2.400 kilometer

De fietsostrades zullen over enkele jaren alle Vlaamse steden met elkaar verbinden, goed voor een netwerk van wel 2.400 kilometer. Vlaanderen telt al flink wat fietswegen die functioneren als fietssnelweg, zoals jaagpaden of routes langs spoorwegen. Momenteel werd al ruim 1.400 kilometer fietssnelwegen gerealiseerd.

 

In elke provincie

Elke Vlaamse provincie heeft intussen al een netwerk van fietssnelwegen. Daarnaast komt er tegen 2025 ook een Fiets-GEN, het Gewestelijke Expresnetwerk van 400 kilometer fietspaden tussen de Vlaamse Rand en Brussel.

 

Duidelijke signalisatie

De fietssnelwegen worden in de toekomst duidelijk herkenbaar door een logo in bauw en wit met de letter F. In Leuven en Kalmthout werden de eerste proeftrajecten ingericht met borden en vloermarkeringen die de fietsers de weg wijzen en hen informeren over de route, de fietstijden en de af te leggen afstanden en de belangrijke bestemmingen op de route.

 

Een mooi toekomstperspectief voor wie het stalen ros van stal wil halen en zich vlotjes wenst te verplaatsen. 

 

Meer info op www.fietssnelwegen.be.

Vrijdag 26 Augustus 2016 om 13:0

Mieke Vercruijsse

// //
// // //
// // // //