Socialiteren: vind je eerste job dankzij de sociale media

Solliciteren via sociale media is vandaag de gewoonste zaak van de wereld. Ze hebben er zelfs een woord voor: 'socialiteren'. Hoe maak je er handig gebruik van?

Socialiteren: vind je eerste job dankzij de sociale media

Vervolledig je profiel

Je hebt het al begrepen: wanneer je de kracht van 'socialiteren' volop wil benutten dan speelt je zichtbaarheid op sociale netwerken een cruciale rol. Een compleet profiel op LinkedIn, Twitter en Facebook zijn een absoluut minimum om effectief te 'socialiteren'. Vergeet ook niet de traditionele jobsites waarop je je uitgebreid cv kan achterlaten en delen in jouw sociale netwerken.

 

Zet je vrienden en familie in

Er was een tijd dat wanneer je solliciteerde jij en de rekruteerder de enigen waren die wisten dat je op zoek was naar een droombaan. 'Socialiteren' staat haaks op dit principe: wanneer je vandaag een job zoekt, wil je dat aan zo veel mogelijk mensen laten weten. En dus doe je er goed aan om ook je vrienden en familie in te schakelen. Maak op je Facebook-, Twitter-, LinkedIn-pagina duidelijk wat je zoekt en zorg ervoor dat je kennissen je bericht delen. Zo maak je optimaal gebruik van de kracht van 'socialiteren’.

 

Engageer je in een discussiegroep

Bij socialiteren gaat het vooral over ‘gevonden worden’. Potentiële werkgevers schuimen vandaag massaal de sociale media af op zoek naar nieuw talent. De manier waarop ze dat doen, is vaak atypisch. Ze zoeken niet bewust naar jouw profiel maar krijgen het bijvoorbeeld in de gaten door de interessante knowhow die je deelt via een discussiegroep op LinkedIn. De manier waarop je zo onrechtstreeks solliciteert wordt zo een stuk spontaner en minder formeel.

 

Werk aan je virtueel imago

Een volledig profiel is een ding, een virtueel imago is de volgende stap. Zorg ervoor dat werkgevers die je naam googelen zinvolle informatie vinden. Dat doe je met een eigen website, een blog, ... waarop je je vakkennis etaleert en de wereld laat weten wie je als professional bent. Beperk je dus niet tot een uitgebreid cv, maar publiceer regelmatig interessante weetjes uit de sector waarin je aan de slag wil of over de functie die je ambieert. En belangrijk, deel het op sociale netwerken. Op die manier kunnen werkgevers jouw potentieel ontdekken. En wie weet wat daaruit kan volgen… 

Dinsdag 10 Juni 2014 om 9:48

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //