Solliciteren: 7 tips om af te rekenen met je verlegenheid

Tijdens een sollicitatiegesprek is het altijd een beetje aftasten. De situatie kan wat onwennig zijn maar dat mag er niet toe leiden dat je in je schulp kruipt en een timide indruk geeft. De rekruteerder is immers op zoek naar een zelfzekere werkkracht die van aanpakken weet.

Solliciteren: 7 tips om af te rekenen met je verlegenheid

1. Analyseer niet alles stuk

Tijdens een sollicitatiegesprek kan je al eens de neiging hebben om alles te hard te willen analyseren. Is mijn handdruk wel sterk genoeg? Houd ik voldoende oogcontact? Ben ik vlot in mijn antwoorden? Het feit dat je je voortdurend concentreert op die dingen zorgt ervoor dat je minder tijd maakt voor de essentie: jezelf verkopen maar vooral ook jezelf zijn. Mogelijk kom je door die constante analyses onzeker over. 

 

2. Wees geen excuustruus (of -guus)

Ieder mens is uniek. Met andere woorden: je bent wie je bent. Dat betekent dat ook jij een stel sterke en minder sterke kantjes hebt. Wanneer de rekruteerder naar die zwakke kanten vraagt, ga je dan niet excuseren. Je bent wie je bent, punt andere lijn. Als het tijdens het sollicitatiegesprek niet botert, dan zij het zo.

 

3. Gebruik je verlegenheid als een sterkte

Als gevraagd wordt naar wat je sterktes zijn, gooi dan je verlegenheid in de arena. Rekruteerders hebben immers een hekel aan de zoveelste 'jong en ambitieus' annex high potential. Kom jij uit de hoek als een stille maar harde werker die doorzet tot het einde dan zal je de rekruteerder zeker weten te charmeren.

 

4. Übung macht den meister

Je verlegenheid wegwerken, daar kan je op oefenen. Ga voor de spiegel staan en antwoord op een reeks standaardvragen uit een sollicitatiegesprek. Het lijkt absurd maar je zal op den duur makkelijker met jezelf kunnen omgaan omdat je je meer bewust wordt van jezelf. Bovendien zal je zo je antwoorden op de standaardvragen in de vingers krijgen, waardoor je zelfzeker wordt.

 

5. Hou oogcontact

Probeer tijdens een sollicitatiegesprek zo weinig mogelijk het oogcontact te verbreken. Het mag uiteraard wel eens wanneer je bijvoorbeeld nadenkt over een vraag, maar voortdurend je blik afwenden, schept al snel een wankele indruk. Heb je een interview met meerdere personen, wend je blik dan geregeld naar alle personen die aanwezig zijn.

 

6. Bedenk enkele ‘veilige’ onderwerpen

Ga je naar een netwerkevenement of een jobbeurs, bedenk dan wat veilige topics om een gesprek aan te knopen: het weer, de actualiteit, sport, televisieprogramma's,... Zo ga je meteen zelfzeker overkomen. Hoor je een gesprek waar je zelf heel wat over weet, aarzel dan niet om daarop in te pikken.

 

7. Relax

Ben je verlegen van aard dan kunnen sociale onderonsjes zoals een sollicitatiegesprek jezelf behoorlijk uitputten. Plan voor en na zo'n activiteiten dingen die jij leuk vindt: een wandeling in het bos, een avondje op café, een leuke film,.... Kortom, kies die dingen die je terug energie geven.

 

Bron: Psychologytoday.com 

Dinsdag 23 April 2013 om 9:55

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //