Startersfabriek: gebundelde krachten

Hoe begin je aan het opstarten van een eigen bedrijfje? Tal van praktische vragen stapelen zich op: waar haal ik mijn kapitaal vandaan, welke ondersteuningsmaatregelen bieden overheden, hoe vind ik een geschikt pand, waar kan ik me bijscholen...? Vele starters zien door de bomen het bos niet meer. De stad Gent wil hier alvast iets aan doen en lanceert de Startersfabriek vzw.

Startersfabriek: gebundelde krachten

De Startersfabriek moet uitgroeien tot een digitaal en fysiek platform dat alle startersinitiatieven in Gent bundelt. De pas aangestelde startersmanager, Olivier De Cock, zal samen met 34 partners verder gestalte geven aan dit platform. “We bundelen de krachten - onder andere met de onderwijswereld en de financiële instellingen - en willen de starters een totaalconcept aanbieden”, vertelt schepen voor Ondernemen Mathias De Clercq.

 

Goed starterslandschap

De stad Gent is al langer ambitieus wat starters betreft en heeft al meermaals bewezen dat ze een goed starterslandschap heeft. “We zijn de Belgische stad met de hoogste oprichtingsgraad en hebben een echter starterscultuur. We organiseren startersevents, een starter kan gratis een zaak oprichten, we hebben starterscontracten uitgewerkt waarbij de starters een aantal rechten en plichten hebben”, legt De Clercq uit. Dit starterscontract zorgt er vooral voor dat starters een doordacht financieel plan uitbouwen. “Ze zijn verplicht om zich hierbij te laten bijstaan. Zo wordt er op lange termijn gedacht en dit wordt enorm geapprecieerd”, gaat hij verder.

Hoewel Gent al veel doet voor de starters, kon het nog beter. “Onze honger was niet gestild. We dachten een tijd na over een totaalconcept waarbij we zoveel mogelijk obstakels voor starters willen wegwerken en waarbij we expertise en knowhow van diverse partners willen bundelen en op één plaats willen aanbieden. Zo werd de Startersfabriek geboren”, aldus nog De Clercq.

 

De juiste expertise

De Startersfabriek wordt in eerste instantie een online platform en zal uitgebreid worden met een fysieke platform. “Op het online platform zullen we alle info voor de starters bundelen. Momenteel wordt bekeken hoe we dit concreet invulling zullen geven.” Het fysieke platform opent al op 10 maart in een tijdelijk pand aan de Waalse Krook. De bedoeling is om in 2020 definitief geïnstalleerd te zijn in Wintercircus in het hartje van de stad. “Hier zullen starters op een snelle manier terecht kunnen bij de juiste expert. Het dient een aantrekkelijke ruimte te worden, waar naast het inwinnen van advies, ook plaats is om van gedachten te wisselen en om te vergaderen”, legt de schepen nog uit.

 

Zaterdag 21 Januari 2017 om 15:30

Mieke Vercruijsse

// //
// // //
// // // //