Studie-advies van Bill Gates: word bio-ingenieur of specialist in AI

Jeroen Meus wist als kind al dat hij kok wilde worden en nog voor Kevin de Bruyne zijn plechtige communie deed, wist hij al dat hij zijn brood wilde verdienen als profvoetballer. Maar voor de meeste jongeren is de keuze rond wat ze later willen doen en rond de studies die naar dat pad moeten leiden veel minder duidelijk. Het advies van een grote naam is daarom nooit weg. Bill Gates raadt jongeren alvast  aan te kiezen voor een opleiding die van hen specialisten maakt in energie, biotechnologie of artificiële intelligentie.

Studie-advies van Bill Gates: word bio-ingenieur of specialist in AI

Alternatieve energie voor een betere wereld

Onlangs deelde Bill Gates in een Twitterconversatie met jongeren een aantal inzichten over zijn toekomstverwachtingen. Hij koppelde daar meteen adviezen aan voor jongeren die vandaag voor de keuze staan over wat ze willen studeren. De oprichter van Microsoft wijst erop dat we de komende tien tot twintig jaar spectaculaire veranderingen mogen verwachten in de manier waarop bedrijven, fabrieken en winkels verder zullen automatiseren. Hij verwacht een heuse doorbraak van zonne- en windenergie – een energiemirakel noemt hij het - en raadt daarom jongeren aan om een opleiding te volgen die van hen experts kan maken in energie. Dat advies wordt ongetwijfeld ook ingegeven door het engagement van Gates om via zijn stichting mee te helpen aan een betere wereld. Bij zijn reizen in de armste regio’s ter wereld heeft hij immers met eigen ogen kunnen vaststellen hoe belangrijk automatisering en alternatieve energiebronnen zijn om daar voor verandering te zorgen.

 

Ook biotechnologie en AI zijn groeipolen

Daarnaast hamert de miljardair ook op het belang van biotechnologie en artificiële intelligentie. In die sectoren staan we volgens hem nog maar aan het begin van straffe ontwikkelingen. In de biotechnologie kunnen die er mee helpen voor zorgen om behandelingsprocessen te ontwikkelen tegen bacteriën die antibiotica-resistent zijn en in het domein van de artificiële intelligentie kunnen ze er in tal van sectoren voor zorgen dat mensen hun talenten volop op een creatieve manier gaan inzetten. Gates gaf ook nog mee dat tieners en twintigers vandaag gelukkig al veel meer weten dan in zijn tijd en dus goed gewapend zijn om zich in te zetten voor de duurzaamheid die de wereld nodig heeft.

Vrijdag 8 September 2017 om 14:0

Geert Degrande/foto Belga

// //
// // //
// // // //