Tien tips voor startende ondernemers van beloftevolle onderneemster van het jaar

Wie ondernemen in het bloed heeft, zal vroeg of laat de sprong wagen naar een eigen zaak. Je eigen baas zijn, heeft tal van voordelen, maar een eigen zaak runnen is niet altijd even evident en er liggen ook nogal wat valkuilen op de loer. Lotte Martens ontwerpt en produceert sinds 2013 handgeprinte en exclusieve stoffen voor de doe-het-zelf-markt. Ze werd op 7 maart 2018 door Unizo en Markant bekroond met de titel van beloftevolle onderneemster van het jaar. Exclusief voor gostarters.be geeft ze volgende tien tips voor beginnende ondernemers.

Tien tips voor startende ondernemers van beloftevolle onderneemster van het jaar

  1. Wees je ervan bewust dat ondernemen veel meer is dan alleen een goed idee hebben. Ook een idee waarvoor je een klant hebt, is niet genoeg. Om als ondernemer succesvol te zijn, moet je ook berekeningen maken, boekhouden, een visietekst schrijven, een productiemodule opzetten,… Er komt meer bij kijken dan je denkt.
  2. Wees flexibel. De dingen lopen nooit zoals je voor ogen had; te krampachtig de controle proberen te houden, leidt alleen maar tot frustratie. Er kunnen ook mooie dingen groeien uit het onverwachte.
  3. Werk samen met mensen waarmee het klikt. Werknemers mogen nog zo goed zijn in wat ze doen, samenwerken loopt moeilijk als je elkaar niet graag hebt.
  4. Maak jezelf misbaar. Als bedrijfsleider kan je nooit overal goed in zijn,  dus delegeren en vertrouwen is belangrijker dan alles van dichtbij opvolgen. Mijn ideale bedrijf is er eentje waarin ikzelf niet meer nodig ben omdat mijn mensen mijn verhaal alleen kunnen verderzetten.
  5. Zet in op de sterktes van je werknemers. Ik geef mijn mensen veel inspraak in hun takenpakket en bouw mijn planning daarrond op. Dat zorgt ervoor dat ze met de glimlach komen werken en hun talenten kunnen ontplooien, wat het bedrijf alleen maar ten goede komt.
  6. Leer gericht netwerken. Als je je inschrijft voor een event of conferentie, doe dan vooraf wat research zodat je mensen gericht kunt aanspreken.
  7. Zoek je productie niet te ver, maar hou ze dicht bij jou zodat je er controle over hebt.
  8. Wees eerlijk. Bedrijven die laten uitschijnen dat alles op rolletjes loopt terwijl dat niet zo is, gaan sowieso kopje onder.
  9. Blijf geloven in je passie. Concurrentie is onvermijdelijk, staar je daarop niet blind, maar blijf zoeken naar manieren om onderscheidend te zijn.
  10. Tank af en toe bij. Je te pletter werken geeft geen garantie op succes, integendeel.

Info: www.lottemartens.com

Donderdag 8 Maart 2018 om 8:0

Mieke Vercruijsse

// //
// // //
// // // //