Tips en tricks voor je eerste stappen in het (arbeids)leven

Verplichte lectuur voor wie binnen enkele maanden afstudeert: de nieuwe GO.Startergids, boordevol tips en tricks die je helpen bij je eerste stappen op de arbeidsmarkt en in het leven.

Tips en tricks voor je eerste stappen in het (arbeids)leven

Met je diploma op zak, kan je de zoektocht naar een job aan. Die tocht ziet er vandaag heel anders uit dan pakweg 30 jaar geleden. Vandaag spelen Facebook, LinkedIn en andere sociale media een rol in het sollicitatietraject: online solliciteren en video-sollicitatie maken meer en meer hun intrede, al is niet iedereen overtuigd van de zin ervan. Specialisten geven in deze Startersgids hun visie en ongezouten mening. Bedrijfspsycholoog Sam Baro sluit niet uit dat filmpjes al sollicitatiebrief bij toekomstige generaties wel de norm kunnen worden: “Kinderen die nu 10 - 12 jaar zijn, zijn hier werkelijk mee opgegroeid. Ze filmen zichzelf voortdurend en misschien dat er een kanteling kan komen als zij op de arbeidsmarkt terechtkomen, maar nu is de markt er helemaal nog niet klaar voor, ook niet voor de huidige schoolverlaters.”

 

De Gentse loopbaancoach Charlotte De Mey stelt dan weer dat sollicitanten zich als merk in de markt moeten zetten. “Als starter heb je nog geen portfolio, referenties of ervaring om mee uit te pakken. Je onderscheidt je vooral met wie je bent en wat je uitstraalt. Op dat moment kan je met self-marketing het verschil maken”, stelt ze.

 

Eens de job binnen, kan je aan je loopbaan beginnen bouwen. Ook dat carrièrepad ziet er vandaag heel anders uit dan enkele decennia geleden. Een hele carrière in hetzelfde bedrijf, lijkt verleden tijd. De meeste jongeren die nu op de arbeidsmarkt terechtkomen zullen het niet bij één werkgever houden. Wat geeft de doorslag in je keuze? Loon, extralegale voordelen, bedrijfswagen, carrièremogelijkheden, de sfeer op het werk? “Werkgevers zetten speciale acties op voor young potentials, zoals bootcamps en openjobdagen. Vervolgens willen ze een leuke werkomgeving bieden, met een hip interieur, een pingpongtafel, een fiets voor elk personeelslid, yogasessies, elke dag een gratis ontbijt,...”, stelt Eveline Schollaert, HR-onderzoeker aan de Hogeschool Gent, vast.

 

Om te ontdekken of een bedrijf bij jou past, kan je ook een gloednieuwe tool op de website van GO Starters ontdekken. Wanneer je door de bedrijfsprofielen op CompanyMatch snuistert, krijg je allerlei inzichten over het bedrijf zoals stijl van leidinggeven, onderlinge omgang met collega's, groeistrategie, ... CompanyMatch stelt een gedetailleerd profiel op van wie jij bent door gerichte vragen te stellen. Op basis van al die vragen stelt de tool vervolgens een gedetailleerd profiel van jou op waardoor je de perfecte match met een bedrijf kan zoeken, maar ook omgekeerd.

 

Ook voor wie zich als zelfstandige wil vestigen, biedt deze gids een interessante bron van inspiratie. Patrick Kestens, CEO van Corda INCubator, stelt dat het ondernemerschap  niet altijd een makkelijke weg is. “Er moet keihard geknokt worden en je moet risico's durven nemen. Je mag bovendien niet te snel opgeven en je moet over een doorzettersmentaliteit beschikken. Veel jonge starters zijn zich ook niet echt bewust van de neveneffecten van hun plannen wanneer ze hier voor het eerst langslopen met een hoofd vol ideeën over hun start-up. Onzekerheid, geen vast inkomen en een vaak wankele work/life balance zijn dingen waar ze niet echt bij stil staan wanneer ze aan een start-up denken", stelt hij.

 

Starters staan echter niet alleen op een scharnierpunt op professioneel vlak, ze zetten binnenkort ook de eerste stappen in het échte leven. Hoe zit precies met een eerste woonst, een eerste auto, huwen of samenwonen, een huwelijkscontract? Ook op deze vragen biedt de gids een antwoord.

 

Je kan de gids gratis aanvragen op www.gostarters.be/nl/aanvraag

Woensdag 7 Februari 2018 om 14:0

Patrick Staudt

// //
// // //
// // // //