Toen waren ze met drie

Neem het aan van iemand die het zelf heeft meegemaakt: beslissen om een kind te nemen, dat lukt niet met rationele argumenten. Het is een kwestie van geloof, hoop en durven springen. Maar waarmee moet je verder nog rekening houden?

Toen waren ze met drie

WILLEN WE KINDEREN?
Als je allebei een grote kinderwens hebt, moet je er waarschijnlijk niet zo lang over nadenken. Toch moet je er rekening mee houden dat je leven nooit meer zal zijn zoals het tot nu toe was. De verantwoordelijkheid voor een kind draag je 24 uur per dag en 7 dagen per week.
Dat neemt niet weg dat het een goed idee is om vroeg aan kinderen te beginnen als je ze echt wil, al was het maar omdat je als prille twintiger nog barst van de energie. En reken maar dat een baby een groot deel van je vrije tijd in beslag zal nemen.
Als je het belangrijk vindt om nog een tijdje in alle vrijheid van het leven te genieten, inclusief nachtelijke escapades en verre reizen, dan is het wellicht slim om nog even te wachten met kinderen. Je bent maar één keer jong, leert het onvermijdelijke cliché.


ZWANGER
Zodra de gynaecoloog heeft bevestigd dat je zwanger bent, moet je zo snel mogelijk op zoek gaan naar opvang. Zeker in de grotere steden werken de crèches en onthaalmoeders met serieuze wachtlijsten, en het is een kleine ramp als je weer aan de slag moet en je baby nergens terechtkan. Denk goed na of je je kind fulltime naar de opvang wil brengen. Veel ouders kiezen ervoor om (al dan niet tijdelijk) deeltijds te gaan werken, zodat ze vaker zelf voor hun kind kunnen zorgen.
Na een maand of drie in de zwangerschap wordt het risico op een miskraam een stuk kleiner. Dit is een goed moment om je werkgever op de hoogte te brengen. Zo kan hij of zij uitkijken naar een vervanger en kunnen jullie afspraken maken over het moederschapsverlof (15 weken). Bovendien zijn zwangere vrouwen wettelijk beschermd tegen ontslag, zodat je er alle belang bij hebt om duidelijkheid te creëren op je werkplek. Informeer jezelf grondig over je rechten, plichten en voordelen!

 

www.vlaanderen.be

 

EN MIJN CARRIÈRE?
Wie kinderen neemt, zal meer moeten nadenken over zijn time management. Als beide ouders voluit voor hun carrière willen gaan, wordt het puzzelen. Maar als de werkgevers bereid zijn zich flexibel op te stellen en je duidelijke afspraken maakt, dan hoef je geen compromissen te sluiten. Een noodzakelijke voorwaarde is wel dat er een of meerdere mensen klaarstaan om je kind op te vangen als dat nodig is. Woont oma dichtbij?

Donderdag 15 September 2016 om 11:0

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //