Vast contract of interim?

Daar sta je dan, als pas afgestudeerde met je diploma in de hand en de wereld aan je voeten. Maar wat nu? Meteen op zoek naar die droomjob of de werkwereld eerst nog wat aftasten door middel van enkele interimjobs? Jan Denys, directeur externe communicatie voor Randstad, geeft raad en weegt de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Vast contract of interim?

JE KIEST VOOR INTERIMWERK OMDAT...
... interimwerk vaak uitzicht biedt op vast werk.

Dit wordt in de vacature aangegeven: ‘uitzendwerk met uitzicht op vast’. Ook ben je als gewone uitzendkracht binnen een bedrijf vaak als eerste op de hoogte van vacatures die vrijkomen. Je kan een streepje voor hebben omdat ze jou al kennen als uitzendkracht en jij op jouw beurt weet welk profiel ze zoeken en hoe het bedrijf in elkaar zit.


... je kan vergelijken.

Je leert verschillende bedrijfsculturen kennen. Deze diversiteit aan ervaringen is moeilijk te verwerven als je binnen één bedrijf tewerkgesteld bent. Als uitzendkracht ontmoet je heel wat werknemers, kom je op verschillende diensten terecht en kan je uiteenlopende jobinhouden tegen elkaar afwegen.


... je ook met een hoger diploma een interessante interimjob kan vinden.

Een kwart van de uitzendvacatures zijn voor hooggeschoolden. Verschillende uitzendkantoren hebben professionele afdelingen die resoluut mikken op hoger geschoolde (technische en financiële) profielen.


... je een volwaardig loon verdient.

Het loon dat je verdient als uitzendkracht is hetzelfde als wat je zou verdienen indien je met een contract van onbepaalde duur aan de slag zou gaan. Dat is wettelijk vastgelegd. Het verhaaltje dat uitzendkantoren een deel van je loon inhouden en in eigen zak steken, klopt niet. Het is de werkgever die het uitzendkantoor betaalt en niet de uitzendkracht.


... je ook recht hebt op verlofdagen.

Het principe is dat je recht hebt op hetzelfde aantal verlofdagen als andere werknemers in het bedrijf. Naarmate je werkt, bouw je proportioneel vakantie op. Je hebt ook recht op feestdagen indien die vallen in periodes waarin je aan het werk bent. De extralegale voordelen die ruim verspreid zijn bij de werknemers, zoals maaltijdcheques, gelden ook voor uitzendkrachten.


JE KIEST VOOR EEN VAST CONTRACT OMDAT...
... je meteen een jobaanbieding krijgt.

Als je droomjob zich meteen aandient na het beëindigen van je studies, neem je deze best aan. Er is geen regel die aangeeft dat de job die het best bij je past pas na verloop van tijd langskomt. Het toeval speelt een rol, laat de kans dus niet voorbijgaan als je een mooie jobaanbieding krijgt. Je neemt uiteindelijk weinig risico. Valt het toch tegen of kom je later nog iets beter tegen, dan kan je nog steeds veranderen of op zoek gaan naar een andere job.


... je ook binnen je bedrijf van job kan veranderen.
Een contract van onbepaalde duur betekent niet dat je vast zit binnen één bepaalde job. Als je job tegenvalt, kan je intern actie ondernemen en kijken of er een andere jobinhoud of functie mogelijk is. Je gaat daarover in gesprek met je overste. Waarom valt één en ander tegen? Dat kan verschillende oorzaken hebben en sommige zijn gemakkelijk aan te pakken. Misschien zijn er verkeerde verwachtingen vanwege je baas, heb je nood aan meer uitdagingen, of verhuis je beter naar een andere dienst?


... je blijft groeien en evolueren.

Met een vast contract op zak ligt de weg open om door te groeien. Eerst en vooral door je job zo goed mogelijk te doen. Anderzijds door je leergierig op te stellen, kandidaat te zijn voor projecten, over je muurtje te kijken, te praten met je collega’s, eventuele opleidingen te volgen (in het bedrijf, maar ook zeker daarbuiten),... In veel jobs heb je voldoende autonomie om vooruit te komen en promotie te maken. Zo timmer je ook aan je competenties en je cv, wat je grootste troef is op de arbeidsmarkt. Moest je plots je ontslag krijgen of je bedrijf zou sluiten, dan kan je die competenties inzetten om snel een andere job te vinden.


... je heel wat financiële voordelen hebt.
Als medewerker met een vast contract krijg je voordelen zoals een groepsverzekering, kan je aan pensioensparen doen en krijg je soms extra’s zoals een gsm-abonnement, een laptop van het werk,... Banken geven ook gemakkelijker hypothecaire leningen aan een werknemer met een contract voor onbepaalde duur dan aan een persoon met een tijdelijk contract.

 

... je beter beschermd bent bij ontslag.
Bij werknemers met een vast contract moet er een procedure gevolgd worden en ontvang je in principe een vergoeding. Bij interimjobs werkt men voornamelijk met kortetermijncontracten waarbij de tewerkstelling sneller beëindigd kan worden. Een vast contract kan op dat gebied meer zekerheid bieden.

 

Toch even afwegen dus, die enkele interims tegenover een vast contract. Wil je ervaring opdoen in verschillende bedrijven of zie je je meteen groeien binnen één bedrijf? Kijk vooral naar jouw eigen situatie en bepaal welk pad het meest geschikt is.

Woensdag 10 Augustus 2016 om 10:30

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //