Veelgevraagde jobprofielen waarvoor geen diploma nodig is

Niet iedereen is gemaakt om vijf jaar jaar of langer in een aula te slijten om uiteindelijk dat felbegeerde diploma in de wacht te slepen. Zit je boordevol energie en wil je zo snel als mogelijk aan de slag? Dan kunnen deze jobs waarvoor in principe geen diploma's nodig zijn je alvast snel op weg helpen.

Veelgevraagde jobprofielen waarvoor geen diploma nodig is

Vertegenwoordiger/verkoper
Afhankelijk van de sector waarin je jezelf wil lanceren, heb je voor deze job in principe geen diploma nodig. Een absolute voorwaarde is uiteraard dat je beschikt over een stevige dosis empathie, dat je uitermate communicatief bent, dat je commerciële flair hebt en vertrouwen uitstraalt. Doorgaans krijg je wanneer je aan de slag gaat in een bedrijf een doorgedreven training rond de producten/diensten die je aan de man moet brengen in combinatie met specifieke verkoopstechnieken.

Truckchauffeur
Je kan uiteraard niet zomaar achter het stuur kruipen van een truck van 30 ton. Een rijbewijs in de juiste categorie en een aantal uren verplichte rijervaring zijn een absolute premisse. Daarenboven zal je nog bijkomende opleidingen moeten volgen eigen aan het bedrijf waar je aan de slag wil gaan. Ondanks het feit dat er in het BSO wel degelijk een opleiding tot vrachtwagenchauffeur bestaat, ben je daartoe in principe niet verplicht.

Televerkoper
Verkopen aan de telefoon is een vak. Toch moet je er niet echt een diploma voor hebben. Je moet gewoon mondig zijn, je producten of diensten kennen en bovenal ook luistervaardig zijn om de juiste verkoopsmomenten aan te voelen en om te zetten in reële verkopen. Doe je dat goed, dan kan je wanneer je op commissie werkt (bij elke verkoop krijg je zo een bepaald percentage van de verkoopsomzet) een aardige stuiver verdienen.

Ondernemer
Niemand kan je beletten om zelf een bedrijfje uit de grond te stampen en ervoor te gaan. Nuance: wel zal je in dat geval een getuigschrift bedrijfsbeheer dienen te behalen maar dat kan vrij snel. Uiteraard moet je in functie van de sector waarin je actief wil zijn over bepaalde professionele boterbriefjes te beschikken. Lanceer je echter een bedrijf dat bijvoorbeeld meubilair verkoopt, dan heb je daar in principe geen diploma voor nodig.

Webdesigner
Ondanks het feit dat er een overdaad aan opleidingen bestaat in dit segment, heb je in principe geen diploma nodig om het te maken als webdesigner. Kan je bewijzen dat je geschoolde webdesigners ver achter je laat en qua technische kennis, inzicht en innovatie je gelijke niet kent, dan ben je vertrokken voor een goed betaalde baan.

Make-Up artiest / stilist
Met deze job komt het er vooral op aan om oog te hebben voor esthetiek, voor een universele vorm van schoonheid om het zomaar te zeggen. Je kan dan bijvoorbeeld artiesten van de juiste outfit en looks voorzien maar ook bijvoorbeeld het kader van een fotoshoot bepalen en in scène zetten om maar wat te zeggen. Wanneer je goed bent in wat je doet, zal je daarenboven vrij aardig je boterham kunnen verdienen.

Maandag 19 Januari 2015 om 15:7

// //
// // //
// // // //