Pas van school en toch meer dan 2.500 euro verdienen?

Ben je pas afgestudeerd en ga je binnenkort aan de slag? Dan hoop je vast en zeker een aardige duit in je loonzakje te krijgen? Goed nieuws: dat kan. Alles hangt er vanaf hoe je de dingen aanpakt.

Pas van school en toch meer dan 2.500 euro verdienen?

Een eerste puntje waarbij je verzekerd kan zijn van een meer dan degelijk loon is je opleiding zelf. Heb je een hoger diploma op zak? Dan zit je op dat vlak alvast goed. Schoolverlaters met een academische master verdienen tijdens hun eerste job zowat 2.579 euro bruto. Heb je een academische bachelor op zak dan kan je rekenen op 2.270 euro terwijl een professioneel bachelordiploma goed is voor gemiddeld 2.234 euro.

 

Opleiding van groot belang

Daarnaast is ook de richting die je kiest van groot belang voor hetgeen je als starter zal verdienen. Grote geheimen zijn er op dat vlak alvast niet. Je kan het misschien al raden: geneeskunde. Heb je een (universitair) medisch diploma op zak dan kan je rekenen op zowat 3.100 euro bruto salaris. Niets belet je daarenboven om het als starter/ondernemer te wagen in een vrij beroep als architect, boekhouder, advocaat en notaris, maar ook andere beroepen zoals ICT-consultant. De kans dat je inkomen dan groter is dan 2.500 euro per maand is dan quasi honderd percent. Andere domeinen waarin je als schoolverlater goed je boterham verdient zijn productie en techniek (2.825 euro bruto), wetenschappelijk onderzoek (2.849 euro bruto) en onderzoek & ontwikkeling (2.751 euro bruto). Ook als ingenieur krijg je een aantrekkelijk startloon van gemiddeld 2.733 euro. Dat toont aan dat je ook als starter uit een STEM-studierichting (Science, Technology, Engineering, Mathematics) zal kunnen rekenen op een mooie verdienste.

 

Geluk is meer dan een goed gevuld loonzakje

De overheid vormt eveneens een bijzonder aantrekkelijk optie wanneer je als starter op een goedgevuld loonzakje mikt. Qua verloning positioneert ze zich zelfs op een verdienstelijke derde plaats met een gemiddeld startersloon van zowat 2.850 euro wanneer je over een masterdiploma beschikt. Heb je als startend ambtenaar een professionele bachelor dan gaat je loon gelijk een stevig stuk omlaag tot zowat 2.160 euro. Wil je daarentegen als starter aan de slag in de creatieve sector, dan zal je het met minder moeten stellen. Teksten schrijven, televisiewerk, communicatie: als starter zit je dan niet aan een grote vetpot. Ook daar geldt echter dat hoe beter je het doet en hoe langer je in de sector vertoeft het jou dan best aardig kan lukken qua verdienste. Last but not least: volg vooral ook je hart bij je keuze en laat je niet verblinden door riante starterslonen want om gelukkig te zijn op je werk is er heus wat meer nodig dan enkel een goedgevuld loonzakje.

 

TOP 10 gemiddelde brutolonen voor masters

1. Medisch & paramedisch personeel: 3.112 euro

2. Vrije beroepen: 2.903 euro

3. Overheidsdiensten: 2.852 euro

4. Wetenschappelijk onderzoek: 2.849 euro

5. Productie & techniek: 2.825 euro

6. Research & development: 2.751 euro

7. Ingenieurs: 2.733 euro

8. Juridisch: 2.666 euro

9. Toerisme: 2.630 euro

10. Franchising & filaalhouder: 2.619 euro

Vrijdag 6 April 2018 om 12:30

Pascal dewulf

// //
// // //
// // // //