Verdienen mooie mensen écht meer?

Wanneer uiterlijk en carrièreplanning op de proppen komen, vliegen binnen de kortste keren de stereotypes en cliché anekdotes in het rond. Alle gekheid op een stokje: kan jouw uiterlijk jou echt helpen om je carrière een zetje in de goede richting te geven ?

Verdienen mooie mensen écht meer?

Wanneer we de Amerikaanse econoom Daniel Hamermesh mogen geloven is het wel degelijk zo dat de knapperds onder ons er professioneel beter vanaf komen. Sterker nog: in zijn boek 'Beauty pays' doet Hamermesh uit de doeken dat mooie mensen in een gemiddelde professionele carrière zowat 173.000 euro meer verdienen dan hun minder mooie collega's. Voor diegenen die nu al op het puntje van hun stoel zitten: in zijn boek geeft Daniel Hamermesh ook aan dat mooie mensen in bijvoorbeeld verkoopsfuncties doorgaans meer verkopen of als ondernemer sneller een lening bij de bank krijgen.

 

Oneerlijke concurrentie

De Britse sociologe Catherine Hakim gaat nog een stap verder. In haar boek 'Honey money' geeft ze aan dat er eigenlijk niets mis is met het feit dat vrouwen op de werkvloer hun uiterlijk inzetten om hogerop te raken. Sterker nog: volgens Hakim laat het vrouwen toe om zo de vaak oneerlijke concurrentiestrijd op het werk met mannelijke collega's aan te gaan. Maar ook voor mannelijke professionals is Hakim hoopgevend. Onderzoek laat volgens haar immers zien dat mooie mannelijke MBA-studenten een hoger startsalaris krijgen dan hun mooie vrouwelijke medestudenten. Dat mannen hier in het voordeel zijn, komt volgens Hakim omdat vooroordelen tegenover mooie, startende vrouwen nog altijd zeer sterk zijn. Uit onderzoek blijkt immers dat bedrijven bij een sollicitatie voor een managementfunctie vaak onzeker zijn over de capaciteiten van mooie vrouwelijke sollicitanten en dus liever voor een man kiezen. Pas later in hun loopbaan wanneer mooie dames hebben bewezen dat ze, jawel, hun mannetje kunnen staan op de werkvloer, kunnen ook zij carrièregewijs de vruchten plukken van hun engelachtige snoet en bijhorend lijf.

 

Erotisch kapitaal

Ben jij een geboren adonis of femme fatale ? Weet dan dat het belangrijk is om de factor 'mooi' te nuanceren. Hakim heeft het in die optiek over 'erotisch kapitaal' dat heel wat meer inhoudt dan enkel maar good looks. Het totaalplaatje wordt volgens de Britse sociologe naast natuurlijke schoonheid immers ook gevormd door charme, sex appeal, vlotheid en ... seksuele vaardigheid, het potentieel om die sex appeal uit te spelen dus. Nog volgens Hakim zouden mannen hun 'erotisch kapitaal' veel minder sterk kunnen uitspelen. Dat zou vooral cultureel en maatschappelijk bepaald zijn waarbij klassieke vrouw-manrollenpatronen ook op de werkvloer nog erg sterk aanwezig zijn en waarbij vooral de dames hun seksuele troeven horen uit te spelen. Ook heeft volgens Hakim het feminisme zeker geen positieve rol gespeeld binnen dit discours omdat dames zich op die manier in de rol van machteloos slachtoffer zouden wurmen. Daardoor creëren feministen niet zelden valse tegenstellingen. Zo zou een vrouw ofwel worden gewaardeerd om haar 'menselijk kapitaal' (opleiding, ervaring, kennis,...) ofwel om haar 'erotisch kapitaal' (schoonheid, kledij, charmes,...). Ze worden echter zelden aangemoedigd om beiden te hebben terwijl tegelijkertijd ‘lekker' en slim zijn wel degelijk erg lucratief kan zijn.

 

10 tot 12% meer

Hoe het ook zij, onderzoek geeft aan dat mooie mensen doorgaans 10 tot 12% meer verdienen dan doorsnee mooie mensen laten we maar zeggen. Wel is het zo dat enkel mooie heren kunnen rekenen op een hoger startsalaris en fraaie dames dus vaak nog even moeten wachten eer ze langs de kassa kunnen passeren. 

Vrijdag 17 April 2015 om 10:15

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //