Verhuizen voor je job: meer en meer de norm in de toekomst

Stel, je hebt de job van je leven gevonden maar die ligt wel op 200 km van je woonplaats. Ga je erop in? Of stel, je baas verhuist zijn bedrijf naar de andere kant van het land. Ben je dan bereid je hebben en houden achter te laten en hem te volgen?

Verhuizen voor je job: meer en meer de norm in de toekomst

Toestanden zoals in Griekenland en Spanje zijn hier gelukkig nog niet aan de orde, maar toch baart de jeugdwerkloosheid ook in onze contreien zorgen. Vandaar dat je in de toekomst wellicht soepeler en mobieler zal moeten zijn. Een job niet aannemen omdat je nieuwe werkplek te ver van je woonplaats ligt, zal misschien geen optie meer zijn. Misschien zal je dus eerder bereid moeten zijn om te verhuizen, al zijn er altijd ook alternatieven te bedenken.

 

Een andere wereld

De wereld verandert in snel tempo, met alle gevolgen van dien voor jobs en  tewerkstelling. Grote bedrijven, die soms als ideale werkgever worden bestempeld, kunnen enkele jaren later al in een heel andere situatie zitten. Kijk maar naar Nokia, dat recent is overgenomen door Microsoft. Organisaties moeten permanent zichzelf heruitvinden en dat betekent ook dat ze veel vaker dan vroeger verhuizen. Dat zorgt er soms voor dat je, als je bij zo’n bedrijf aan de slag bent, verplicht bent om mee te verhuizen als je je job wil houden. En als je werkgever reorganiseert of failliet gaat, zal je naar een andere job op zoek moeten. Kieskeurig zijn en onder de eigen kerktoren blijven, zal steeds minder aan de orde zijn.

 

Balans tussen persoonlijk en professioneel leven

Tegelijk blijkt uit diverse recente studies dat vooral de jongere generaties steeds meer belang hechten aan het evenwicht tussen hun persoonlijke en professionele leven. Elke week uren tijd verliezen en zich laten opnaaien door files of overvolle treinen is een kelk die ze liever aan zich voorbij laten gaan. De combinatie van de veranderende wereld en van het toenemende belang dat jongeren hechten aan de work-live balans, betekent eigenlijk automatisch dat werknemers meer bereid moeten zijn om te verhuizen. Maar dat botst dan weer met de diep gewortelde cultuur van ‘huisje-boompje-beestje’ en de baksteen in de maag. Met andere woorden: steeds vaker zal het dilemma zich opdringen tussen verhuizen voor je job of niet. Temeer omdat de meeste mensen ook een partner hebben die wel in zijn vertrouwde omgeving kan blijven werken en dus normaliter slechts in uitzonderlijke omstandigheden bereid zal zijn om zijn hebben en houden op te geven.

 

Het nieuwe werken als oplossing?  

Antwoorden op de vraag of je voor een job op pakweg 200 kilometer van je woonplaats bereid bent om te verhuizen, zal dus altijd bijzonder moeilijk zijn. Veel factoren spelen een rol en elk verhaal is anders, maar eigenlijk zijn er ook altijd oplossingen mogelijk. Wie bereid is om lang in de trein te zitten en dat op uren mag doen waarop die niet overvol is, kan bijvoorbeeld ook werken in de trein. Een studiootje huren in de buurt van de nieuwe werkplek en je huis behouden dicht bij de oude werkplek is ook een optie als de partner op de oude stek wil blijven. Of in samenspraak met de werkgever één dag per week de verplaatsing maken, op hotel overnachten en na de tweede werkdag weer naar huis terugkeren om dan van daaruit te werken, kan ook een mogelijkheid zijn.

 

Sluit geen enkele jobkans uit

Het is in ieder geval zaak om een jobkans, ook al vergt die verre verplaatsingen of een definitieve verhuis, niet op voorhand links te laten liggen. Arbeidsmarktspecialisten zijn het erover eens dat we in de toekomst hoe dan ook minder gehecht zullen moeten zijn aan één bepaald vast stekje, omdat we vaker projectmatig zullen werken, zelfs in het buitenland. Jongeren raken dus maar beter gewoon aan het idee dat zeker tijdelijke verhuizingen en misschien ook definitieve veel meer deel zullen gaan uitmaken van hun professionele leven. 

Dinsdag 8 Oktober 2013 om 8:52

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //