Versier in vier stappen een job in het buitenland

De zomer staat voor de deur en iedereen pakt stilaan zijn koffers. Maar misschien droom jij wel van een permanent verblijf in het buitenland? In vier stappen kan je een job over de grenzen heen versieren.

Versier in vier stappen een job in het buitenland

Stap 1. Kies een bestemming

Ben je geen fan van praktische beslommeringen, dan richt je je best op een bestemming binnen de EER (Europese Economische ruimte) of Zwitserland. Je bent zeker dat je er mag werken, want binnen de EER (Landen van de Europese Unie (EU) aangevuld met IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) is er vrij verkeer. Je moet wel een verblijfsvergunning aanvragen, maar dat is puur een formaliteit. En dat is nog niet alles: als je werkzoekende bent en naar een van deze landen verhuist, kan je nog drie maanden je Belgische werkloosheidsuitkering meenemen. Zo heb je rustig de tijd om werk te zoeken.

 

Stap 2. Zoek een job

In de jobdatabank van VDAB vind je heel wat buitenlandse jobs. Geef bij 'trefwoord' het land van je keuze in. In de cv-databank van VDAB kan je aan werkgevers uit het buitenland laten weten dat je een job zoekt. Je cv publiceren doe je via Mijn loopbaan. Vergeet ook niet een kijkje te nemen op de arbeidsbemiddelingsdienst van je voorkeurland.

Een andere onmisbare tool is Eures. Dit initiatief van de Europese Unie helpt je om makkelijker een baan te vinden over de grenzen heen. In de jobdatabank van Eures bots je op talloze vacatures binnen de EER. Ook hier kan je je cv publiceren in een databank.

Wil je niet Europa, maar de wereld aan je voeten? Surf dan eens naar Amerikaanse jobsites of jobsites in de rest van de wereld.

 

Stap 3. Verover een job

Heb je je oog laten vallen op die ene droomjob, gebruik dan een paar praktische sollicitatietips. Stel je brief en cv op in de taal van het land waar je aan de slag wil. Spreek je de taal niet, vermeld dat dan duidelijk. Gebruik een andere taal die de werkgever begrijpt, zoals Engels. Bewaar alle e-mailcommunicatie zorgvuldig, om misverstanden te vermijden.

Solliciteer je binnen Europa en zoek je een leidraad om een cv op te stellen? Neem dan eens een kijkje op de website van europass, waar je het Europees cv kan downloaden. Dit document is in alle talen hetzelfde opgebouwd en ziet er identiek uit. Zo hebben alle opleidingen een vaste niveaucode en is ook de talenkennis onderverdeeld in zes vaste categorieën.

 

Stap 4. Regel je paperassen

Ook al blijf je binnen de EER of Zwitserland, er zal wel wat administratie op je afkomen. Gelukkig snelt Mr. Google je te hulp. Via Europa advies kan je aan juridische deskundigen een online vraag stellen over je rechten als je in een ander EU-land woont, werkt of met pensioen gaat. Op de site van Eures kan je gedetailleerde info opzoeken over leven en werken in een EER-land. Je kan ook persoonlijk advies inwinnen bij een Eures-consulent. Mail naar eures@vdab.be om een afspraak te maken.

Wil je buiten Europa gaan werken, dan wordt het een stuk ingewikkelder. Je hebt allerlei belangrijke documenten nodig, zoals een internationaal paspoort, een visum, een verblijfsvergunning en een werkvergunning. Het is trouwens lang niet zeker dat je een werkvergunning te pakken krijgt. De contactgegevens van de ambassades vind je op www.diplomatie.be. Ga ook zeker langs bij je ziekenfonds en je belastingkantoor.

 

Deze en nog veel meer info vind je op www.vdab.be/internationaal

Zaterdag 25 Juni 2016 om 14:0

Gerlinde De Bruyker

// //
// // //
// // // //