Vijf gedragingen die van jou een professionele topper maken

Het is al herhaaldelijk gezegd en geschreven: als je straks een topcarrière wil opbouwen, zal je moeten opboksen tegen tal van concurrenten die op dezelfde job azen als jij of die zich net als jij willen opwerpen tot bijzonder succesvolle ondernemer. Hoe kan je je onderscheiden en duidelijk maken dat jij de topper wordt?

Vijf gedragingen die van jou een professionele topper maken

Met een vijftal gewoontes die ook typisch zijn voor miljardairs, sportvedetten en zogenaamde ultraperformers kan je een heel eind komen. Het goede nieuws is dat die gewoontes niet aangeboren zijn. Het is met andere woorden met veel oefening voor iedereen mogelijk om ze ook zelf toe te passen.

 

IJzersterke mentale focus

Wie niet uiterst geconcentreerd zijn doel voor ogen houdt, kan zich, zeker in deze tijd van zogenaamde hypergeconnecteerdheid, gemakkelijk laten afleiden. Ook tegenslagen kunnen die focus niet onderuit halen. Kijk maar naar de manier waarop “glazen man” Vincent Kompany heeft teruggevochten en naar de zelfzekerheid waarmee Serena Williams aankondigde dat ze ook na de geboorte van haar baby nog op het hoogste niveau zal tennissen.

 

Energie

Een sterke fysieke conditie wordt steeds belangrijker om een succesvolle professionele carrière te maken.  Dat is immers de basis om ook mentaal sterk te staan en met tegenslagen om te kunnen en om te blijven doorgaan. Bovendien zal je nooit iemand kunnen overtuigen of beïnvloeden – wat je eigenlijk voortdurend moet doen als je carrière wil maken – als je een uitgebluste indruk maakt en niet energiek overkomt.

 

Persoonlijke wilskracht

Heel veel professionals laten er zich nog altijd toe verleiden dat ze te weinig tijd hebben om te doen wat ze eigenlijk zouden willen doen. In veel van die gevallen heet hun probleem echter niet ‘tijd’, maar  ‘zelfdiscipline’. Wie zich de discipline oplegt om, zoals een schrijver die zegt dat hij elke dag vier pagina’s wil schrijven, elke dag bepaalde realistische doelstellingen te verwezenlijken, zal meer bereiken dan iemand die de zaken te veel op hun beloop laat.  

 

Creativiteit

Nog al te vaak stokt de zelfontplooiing van jonge professionals omdat ze te sterk vasthouden aan een welbepaald stramien en niet in staat zijn om daarvan los te komen. De kunst is om zaken eens vanuit een andere invalshoek te bekijken en op die manier wel de kapstok te vinden die helpt om succesvolle deals af te sluiten. Stilte inbouwen, niet bang zijn om af en toe iets te doen dat volledig buiten je comfortzone ligt en permanent open staan voor nieuwe prikkels zijn stuk voor stuk gedragingen die je  kunnen helpen om in je professionele leven meer creativiteit aan de dag te leggen en die je kansen op succes verhogen.

 

Efficiënt tijdgebruik

Succesvol zijn in je carrière kan niet als je je tijd verdoet. Open staan voor nieuwe dingen die de creativiteit kunnen bevorderen, kan niet als je in een vreemd land op je hotelkamer blijft. Toppers gebruiken de 24 uur van een dag optimaal en vullen die in met werken, sporten en ontspannen op een manier die ervoor zorgt dat ze topfit blijven en alle uitdagingen aankunnen.  Hoe meer je hun voorbeeld volgt, hoe meer ook voor jou een mooie carrière in het verschiet ligt.

Dinsdag 23 Mei 2017 om 13:0

Geert Degrande/foto Belga

// //
// // //
// // // //