Vijf redenen waarom je niet moet denken dat robots je job zullen inpikken

We leven in merkwaardige tijden. Het ene na het andere doembericht waarschuwt ervoor dat miljoenen jobs zullen verdwijnen als gevolg van onder meer robotica, zelfrijdende wagens, AI en 3D-printing. Tegelijk zijn er, dankzij de aantrekkende economie, nog nooit zoveel openstaande vacatures geweest als nu. Doemdenkers en optimisten zullen wellicht nog een hele tijd discussiëren, maar arbeidsmarktspecialisten zien toch aannemelijke rationele argumenten waaruit blijkt dat je nog niet dadelijk om werk verlegen zal zitten. 

Vijf redenen waarom je niet moet denken dat robots je job zullen inpikken

We zetten ze even op een rijtje :

  • Technologische Hogesnelheidstrein creëert ook veel nieuwe jobs. Bedrijven zullen op zoek blijven gaan naar specialisten in artificiële intelligentie (AI) , met name  ontwikkelaars die AI-technologie  in een consumentencontext kunnen plaatsen. Daarbij zullen kandidaten die tegelijk commercieel zijn ingesteld en ook over de nodige softskills beschikken erg gegeerd zijn.
  • Niet alle traditionele functies verdwijnen. Ondanks de opkomst van nieuwe technologieën en bijbehorende functies, blijven de meer traditionele tech- en non-techfuncties ook relevant. Deskundige software-ontwikkelaars blijven bijvoorbeeld erg in trek  nu organisaties hun digitale aanbod uitbreiden om aan de veranderende verwachtingen van consumenten tegemoet te komen. Java en schaalbare programmeertalen blijven de voorkeur genieten.
  • Gegevensbescherming is een enorme groeipool. De doorbraak van “fake news” en alles wat daarmee verband houdt, impliceert dat er een grote nadruk zal komen te liggen op het beveiligen van data. Ook de  algemene verordening gegevensbescherming (GDPR) die in voege trad in mei 2018, zal wereldwijd voor een zeer grote vraag zorgen naar spcialisten daarin.
  • Veel menselijke vaardigheden zijn nog niet aan robots besteed.  Robots kunnen misschien al gedichten schrijven, en er wordt ook geëxperimenteerd met seks met robots en met psychiatrisch advies door robots, maar de psyche van al wat mensen drijft, is voor robots voorlopig te hoog gegrepen.
  • Grote nood aan zorg. Dit moet in de ruimste zin worden begrepen Niet alleen zorg voor ouderen en zorgbehoevenden, maar zorg voor iedereen, met persoonlijke coaches en buddies voor van alles en nog wat. Iedereen die ook maar een bepaalde specialiteit heeft kan die ontwikkelen om voor individuele begeleiding te zorgen.

Woensdag 12 September 2018 om 18:0

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //